Ceny bydła stabilne
Po ubiegłotygodniowych sporych wzrostach cen bydła, głównie jałówek w wadze poubojowej, podwyżki nieco wyhamowały. Stawki w monitorowanych przez nas zakładach i ubojniach nie zmieniły się.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 19,80 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy - 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,20 zł/kg.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że w trzecim tygodniu stycznia 2024 r. bydło rzeźne podrożało o 2 proc., do 9,87 zł/kg. Cena tego żywca była o 3% wyższa niż przed miesiącem, ale o 7% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r. Za byki 12-24 miesiące w okresie 15-21.01.2024 r. płacono średnio 10,94 zł/kg, za krowy 7,87 zł/kg, a za jałówki 10,72 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,95 zł/kg, za krowy w klasie R 17,64 zł/kg, a za jałówki 21,26 zł/kg.
Skup żywca wołowego spadł o 6 proc.
Z danych KOWR wynika także, że w Polsce w 2023 r. dostawy żywca wołowego, który stanowił 10 proc. wolumenu skupu żywca, spadły o 6 proc., do 581 tys. ton.
W Niemczech trzeci tydzień z rzędu drożeją krowy
Natomiast w Niemczech jałówek wciąż pozostają na tym samym poziomie, ale kolejny tydzień z rzędu drożeją krowy. Podwyżki dotyczą także byków.
- Młode byki szybko znajdują swoich nabywców na niemieckim rynku, więc ich ceny nieznacznie rosną. Mocniej drożeją krowy, bo są dość poszukiwane - tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,67-4,72 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,34 euro/kg, a krów 3,58-3,78 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 26 stycznia 2024 (w porównaniu do 19 stycznia)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18,40 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,00 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 15,30 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 9-10,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,00 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 20,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 15,60 zł/kg (bez zmian).
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,40-10,70 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,40 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,40-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 10-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj