Ceny bydła w Polsce: świątecznych podwyżek nie ma
Ceny bydła w Polsce stabilizują się. Ubojnie i zakłady mięsne wyrównują stawki do zbliżonego poziomu, w związku z tym nie ma już dużych rozbieżności cenowych. Ale rolnicy liczyli na podwyżki, zwłaszcza że jesteśmy w okresie świątecznym. Tymczasem sygnałów świadczących o wzroście stawek wciąż nie ma, a magazyny zakładów mięsnych są pełne.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 19 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy - 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,60 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w okresie 20-26.11.2023 r. cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła średnio 9,68 zł/kg i była niższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 1,8 proc. i 12,5 proc. Za byki 12-24 miesiące w okresie 20-26.11.2023 r. płacono średnio 10,74 zł/kg, za krowy 7,75 zł/kg, a za jałówki 10,60 zł/kg.
- W drugiej połowie listopada stawki bydła mięsnego w kraju charakteryzowały się spadkami. Na przestrzeni miesiąca najbardziej traciła grupa młodego bydła, niemal -10 proc. Na drugim biegunie były jałówki z nieznaczną przeceną poniżej -1 proc. Ceny są średnio 12 proc. niższe niż przed rokiem - komentują eksperci ING w nanjowszym raporcie rynkowym.
Czy jest szansa na wzrost cen bydła jeszcze w tym roku?
Zdaniem Mariusza Dziwulskiego z PKO BP, ujemna roczna dynamika cen bydła utrzyma się do końca 2023 i w pierwszych miesiącach 2024.
- Mimo, że wzrost siły nabywczej konsumentów (efekt dezinflacji) może wpływać na stopniową odbudowę popytu, to w kierunku spadków oddziaływać będą dalej spadające ceny pasz oraz obniżki cen drobiu i wieprzowiny. Wsparciem dla cen wołowiny będzie wciąż malejąca, choć w mniejszym tempie, podaż. KE ocenia, że w całym 2024 unijna produkcja wołowiny zmaleje o 0,9 proc. r/r, co może być – tłumaczy ekspert.
Natomiast w ocenie Artura Waraksy z ING podwyżek możemy się spodziewać jedynie przed Świętami, ale będą one niewielkie.
- Zwiększona likwidacja stad krów mlecznych wywiera naturalną presję na spadki cen żywca. Z kolei po drugiej stronie mamy takie czynniki jak przedświąteczne zwiększone zapotrzebowanie na wołowinę oraz pozytywne sygnały płynące z możliwości otwarcia w niedalekiej przyszłości nowych kierunków eksportu polskiego surowca. W kontekście tych czynników wraz z końcem roku możemy się spodziewać podwyżek cen bydła, jednak w ograniczonym zakresie i bezpośrednio przed okresem świątecznym – zaznacza ekspert. Więcej na temat prognoz cen bydła przeczytasz TUTAJ:
W Niemczech ceny bydła bez zmian
W Niemczech ceny bydła wciąż pozostają stabilne, pomimo większego popytu na byki.
- Na niemieckim rynku bydła mięsnego podaż i popyt są zrównoważone. Ceny byków, jałówe i krów rzeźnych nie ulegają zmianie - tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,64-4,69 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,38 euro/kg, a krów 3,38-3,58 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 1 grudnia (w porównaniu do 24 listopada 2023 r.)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 19 zł/kg (wzrost o 50 gr)
- jałówki (kl. O): 19,40 zł/kg (wzrost o 60 gr)
- krowy (kl. O): 16,20 zł/kg (wzrost o 70 gr)
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 9-10,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19 zł/kg (spadek o 30 gr);
- byki (kl. R): 19,30 zł/kg (spadek o 30 gr);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,40 zł/kg (spadek o 30 gr);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (spadek o 30 gr);
- jałówki (kl. R): 19,50 zł/kg (spadek o 30 gr);
- krowy (320 kg mięsa): 15,50 zł/kg (spadek o 40 gr).
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,70 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,80 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,40 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,40-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 9,50-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj