Ceny bydła stabilne. Taniej tylko na Podkarpaciu
Początek sierpnia przyniósł stabilizację cen bydła. Zawirowania w cennikach obserwowane w czerwcu i lipcu wyhamowały. Z jednej strony rolnicy są zajęci przedłużającymi się żniwami, więc nie sprzedają zwierząt. Z drugiej strony popyt konsumentów na wołowinę jest ograniczony. Częściej wybierają tańszy drób lub wieprzowinę.
Z naszej sondy wynika, że tylko pojedyncze zakłady i ubojnie zmieniają stawki, np. w Sędzimirowicach jałówki zdrożały o 50 gr (ale tydzień temu o tyle samo staniały, więc teraz po prostu wróciły do poprzedniej ceny). Z kolei na Podkarpaciu o 10 groszy staniały wszystkie grypy bydła.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 18,70 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,00 zł/kg, a za krowy - 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,10 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 24 lipca - 30 lipca 2023 r. za bydło rzeźne dostawcy uzyskiwali średnio 9,70 zł/kg, o 0,3 proc. miej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była odpowiednio o 4 proc. i 11,3 proc. niższa niż miesiąc i rok wcześniej. Za byki 12-24 miesiące w okresie 24 lipca - 30 lipca 2023 r. płacono średnio 10,60 zł/kg, za krowy 8,02 zł/kg, a za jałówki 10,33 zł/kg.
ING: duży wzrost eksportu pozytywnym sygnałem dla polskich producentów bydła
Analitycy banku ING w najnowszym raporcie też zaznaczają, że pod koniec lipca spadki cen wyhamowały. Pojawiły się nawet lekkie podwyżki.
- Utrzymujące się od połowy czerwca obniżki na rynku bydła zostały zatrzymane. Pod koniec lipca ceny po kilku tygodniach spadków ceny odnotowały wzrost. Bieżące wartości w cennikach są poniżej poziomów zeszłorocznych, ale w dalszym ciągu kształtują się na wysokim poziomie, powyżej wieloletnich średnich. Pozytywnym dla polskich producentów sygnałem jest wyższy eksport, zarówno w przypadku żywego bydła, jak i mięsa wołowego - oceniają analitycy banku ING.
W pierwszych czterech miesiącach 2023 r. zwiększył się o 63 proc. wolumen eksportu żywego bydła z Polski. Jego wartość wyniosła 4,5 tys. t. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Wzrosły też o ponad 5 proc. wysyłki mięsa wołowego w tonach.
W tym samym czasie import żywego bydła do Polski spadł o 31 proc. w porównaniu do 2022 r.
Produkcja wołowiny na świecie wyższa, w UE niższa
Z najnowszych prognoz wynika, że produkcja wołowiny na świecie wzrośnie do 59,6 mln t, czyli o blisko 1 proc. w stosunku do kwietniowych danych.
- Susza spowodowała likwidację stad w Argentynie i zwiększenie produkcji o 6 proc. Natomiast produkcja w UE jest obniżona o 1 proc. z uwagi na niższy wolumen ubojów i mniejszą masę zwierząt - wyjaśniają analitycy ING.
Ceny bydła w Niemczech rosną
Z kolei w Niemczech ceny bydła rosną we wszystkich grupach.
- Podaż bydła rzeźnego jest niewielka, choć wystarcza na zaspokojenie zapotrzebowania ubojni. Ale ceny rosną - tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,50 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,47 euro/kg, a krów 3,85-4,05 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 4 sierpnia (w porównaniu do 28 lipca 2023 r.)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 17 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 18,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 16,10 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (wzrost o 50 gr);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,50-13 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg(bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 17 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 5-10 zł (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,20 zł/kg g (spadek o 10 gr);
- jałówki: 9,30 zł/kg (spadek o 10 gr);
- krowy: 9,30 zł/kg (spadek o 10 gr);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 9-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj