Jakie są ceny bydła w Polsce w połowie kwietnia?Andrzej Rutkowski
StoryEditorCeny bydła 2024

Jałówki droższe nawet o 90 gr. Jakie są ceny bydła w Polsce w połowie kwietnia?

16.04.2024., 18:00h
Ceny bydła w Polsce pozostają stabilne, ale lokalnie drożeją byki i jałówki - nawet o 90 gr. Zdaniem ekonomistów niskie ceny zbóż zachęcają rolników do wstawiania nowych sztuk i zwiększania produkcji. Ile aktualnie zakłady płacą za byki, krowy i jałówki? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

Ceny bydła w Polsce: jałówki droższe nawet o 90 gr

Rynek żywca wołowego w Polsce jest stabilny. W ostatnim czasie nawet lekko się ożywił. Część monitorowanych przez nas ubojni podniosła cenniki. O 90 gr zdrożały jałówki na Podkarpaciu i byki w Wielkopolsce. 

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 20​ zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy - 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,60 zł/kg.

Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.

Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że bydło rzeźne skupowano średnio po 9,90 zł/kg wobec 9,91 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 3 gr/kg droższy niż przed miesiącem, ale o 7 proc. tańszy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Za byki 12-24 miesiące płacono średnio 10,83 zł/kg, za krowy 8,10 zł/kg, a za jałówki 10,51 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,65 zł/kg, za krowy w klasie R 18,41 zł/kg, a za jałówki 20,93 zł/kg.

Z kolei z danych Meat Market Observatory wynika, że w dniach 1-7 kwietnia za bydło w kl. R europejscy rolnicy otrzymywali 5,06 euro/kg, podczas gdy w Polsce stawki ukształtowały się na poziomie 4,87 euro/kg w klasie R i 4,97 euro/kg w klasie O.

W Niemczech drożeją krowy

Natomiast w Niemczech ponownie rosną ceny krów.

- Podaż byków w dalszym ciągu spada, ale ceny pozostają stabilne ceny na początku tygodnia. Rosną natomiast ceny krów - tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG). 

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,65-4,70 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,35 euro/kg, a krów 3,90-4,10 euro/kg.

Niskie ceny zbóż zachęcają do produkcji bydła

Sytuacja na polskim rynku bydła od dłuższego czasu pozostaje stabilna. Wahania cen są niewielkie. Zależą głównie od odbiorcy i rynku docelowego.

- Aktualnie ceny poszły nieco w górę ze względu na brak krów i byków. Niskie ceny skupu zbóż zachęcają rolników do wstawiania nowych sztuk i zwiększania produkcji. Problemem sektora jest ciągle niska, krajowa konsumpcja wołowiny, co sprawia, że 80 proc. produkcji tego gatunku mięsa musimy wyeksportować narażając się na wahania cenowe na rynkach zagranicznych - oceniają analitycy Wielkopolskiej Izby Rolniczej. 

Natomiast według analityków banku Pekao, w najbliższym czasie ograniczenia podażowe w Unii Europejskiej, która jest głównym odbiorcą polskiej wołowiny oraz dostęp do nowych rynków zbytu pozostaną wsparciem dla cen krajowego bydła.

Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 12 kwietnia 2024 (w porównaniu do 5 kwietnia)?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 18,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy (kl. O): 16,40 zł/kg (bez zmian).

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 11-12 zł/kg (spadek o 50 gr);
  • krowy: 7,00-8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 19,00 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian).

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki 9-10 zł/kg (bez zmian);
  • krowy 6,00-8,00 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. R): 20,30 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 20,60 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. R): 20,60 zł/kg (bez zmian);
  • krowy (320 kg mięsa): 16,00 zł/kg (bez zmian).

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 11,60 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian).

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 11,20 zł/kg (wzrost o 50 gr);
  • jałówki: 10,20 zł/kg (wzrost o 90 gr);
  • krowy: 8,40 zł/kg (bez zmian).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 10,20-12,50 zł/kg (wzrost o 50-90 gr);
  • jałówki: 9,60-12 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 7,70 zł/kg (bez zmian); za mieszańcowe ceny wyższe.

Kamila Szałaj

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 20:35