
Ceny bydła w Polsce nadal rosną
Ceny bydła w Polsce pozostają w trendzie wzrostowym. Podwyżki nie są już tak wysokie, jak w poprzednich tygodniach, ale część monitorowanych przez nas ubojni podniosła cenniki. Na rynku nadal widoczne jest zwiększone zapotrzebowanie na żywiec.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu powyżej 23 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,50 zł/kg, a za krowy - 8,70 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 22,10 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na końcu artykułu.
Ministerstwo rolnictwa: na początku lutego lekki spadek cen bydła
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 3–9.02.2025 r. nastąpił niewielki (o 0,6 proc.) tygodniowy spadek cen zakupu bydła rzeźnego, do 11,23 zł/kg. Żywiec wołowy był o 4 proc. droższy niż przed miesiącem oraz o 14,5 proc. droższy niż przed rokiem.
W dniach 3–9.02.2025 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 12,27 zł/kg, za krowy 9,32 zł/kg, a za jałówki 11,30 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 23,55 zł/kg, za krowy w klasie R 20,21 zł/kg, a za jałówki 22,55 zł/kg.
W Niemczech znaczny wzrost cen bydła. Byki nawet po 6,45 euro
W Niemczech ceny bydła w ubojniach cały czas mocno rosną.
- W obliczu bardzo ograniczonej podaży i utrzymującego się popytu ze strony rzeźni, ceny bydła rzeźnego na początku tygodnia ponownie znacząco wzrosły - czytamy w komunikacie Stowarzyszenia Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Ceny ustalone przez VEZG 17 lutego za byki klasy R3 wynoszą od 6,15 euro/kg (25,55 zł/kg) do 6,45 euro/kg (26,80 zł/kg) w zależności od rasy. Średnia cena jałówek w klasie R3 wynosi 5,63 euro/kg, a za krowy w klasie R3 stawkę ustalono na poziomie od 4,95 do 5,30 euro/kg. Natomiast z ostatniego notowania na Meat Market Observatory wynika, że za bydło w kl. R rolnicy w UE otrzymują 5,87 euro/kg. Cena polskiego bydła w kl. R dochodzi do poziomu 5,68 euro/kg.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 14 lutego 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 7 lutego 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,00-12,00 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,00-12,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 6,00-8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 22 zł/kg (bez zmian)
- byki (kl. R): 22,60 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. R): 22,10 zł/kg (bez zmian)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 9,30-13,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 8,40-9,30 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 5,50-7,40 zł/kg (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 11,00-13,50 zł/kg (wzrost najwyższej ceny o 2,50 zł)
- jałówki: 9,50 zł/kg - 12,00 zł/kg (wzrost najwyższej ceny o 2,50 zł)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 12,70 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11,70 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 7,90 zł/kg (bez zmian)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 11,10-13,40 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 10,30-12,70 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 8,00-9.00 zł/kg (wzrost o 30 gr); za mieszańcowe ceny wyższe
Kamila Szałaj