Ceny bydła w Polsce bez zmian
Rynek żywca wołowego w Polsce jest stabilny. Praktycznie wszystkie monitorowane przez nas ubojnie pozostawiły cenniki na niezmienionych poziomach. Tylko w jednej wzrosły ceny jałówek. Ożywienia w handlu nie widać, bo rolnicy zajmują się bardziej pracami polowymi niż sprzedażą bydła.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 20 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy - 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,60 zł/kg.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że w dniach 8-14 kwietnia krajowi dostawcy za bydło rzeźne uzyskiwali przeciętnie 9,99 zł/kg, o 1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 0,5 proc. więcej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 6 proc. niższa niż w analogicznym tygodniu 2023 r. Za byki 12-24 miesiące płacono średnio 10,90 zł/kg, za krowy 8,26 zł/kg, a za jałówki 10,55 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,69 zł/kg, za krowy w klasie R 18,23 zł/kg, a za jałówki 21,06 zł/kg.
Z kolei w UE średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu oraz przed rokiem i wyniosła 506,00 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. W Polsce cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 507,25 EUR/100 kg, nieco (o 1,25 EUR/100 kg) wyższym niż średnio w UE, ale niższym niż u największych unijnych producentów wołowiny, m.in.: o 27,80 EUR/100 kg niższym niż w Irlandii, o 11,01 EUR/100 kg niższym niż we Francji i o 22,03 EUR/100 kg niższym niż w Hiszpanii. Mniej niż w Polsce za żywiec wołowy uzyskiwali dostawcy z Niderlandów (o 102,65 EUR/100 kg) i Niemiec (o 31,24 EUR/100 kg).
W Niemczech drożeją krowy
Natomiast w Niemczech ponownie rosną ceny krów.
- Podaż krów nie pokrywa popytu, co powoduje dalszy wzrost cen. Młode buhaje i jałówki wyższej jakości wyceniane są bez zmian - tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,65-4,70 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,35 euro/kg, a krów 3,95-4,15 euro/kg.
Produkcja wołowiny w UE będzie spadać
Jak czytamy w najnowszym biuletynie KOWR, Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) prognozuje, że światowa produkcja wołowiny w 2024 r. nie ulegnie istotnej zmianie i podobnie jak w 2023 r. może ukształtować się na poziomie około 59,5 mln ton.
- Duży spadek produkcji przewidywany jest u wiodących producentów, takich jak: USA (o 3,2 proc., do 11,9 mln ton), UE (o 1,5 proc., do 6,4 mln ton) i Argentyna (o 5,9 proc., do 3 mln ton), a wzrost – m.in. w Brazylii (o 2,6 proc., do 10,8 mln ton), Chinach (o 2,7 proc., do 7,7 mln ton) i Australii (o 8 proc., do 2,4 mln ton) - podaje KOWR.
Natomiast w Unii Europejskiej spadek produkcji żywca wołowego jest determinowany utrzymującą się od roku 2017 tendencją do ograniczania pogłowia bydła.
- Spadek liczebności bydła notowany był u wszystkich największych producentów wołowiny, tj.: we Francji, w Niemczech, Irlandii, Polsce, Hiszpanii i we Włoszech - wyjaśnia KOWR.
Komisja Europejska w średniookresowej prognozie do 2035 r. przewiduje, że trend spadkowy w produkcji wołowiny zostanie utrzymany, a produkcja wołowiny w UE będzie spadać o około 0,7 proc. rocznie.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 19 kwietnia 2024 (w porównaniu do 12 kwietnia)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 18,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 16,40 zł/kg (bez zmian).
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (wzrost o 50 gr);
- krowy: 7,00-8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,00 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian).
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 9-10 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,00-8,00 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,30 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 20,60 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 20,60 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 16,00 zł/kg (bez zmian).
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 11,60 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian).
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 10,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,40 zł/kg (bez zmian).
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,20-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 9,60-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 7,70 zł/kg (bez zmian); za mieszańcowe ceny wyższe.
Kamila Szałaj