StoryEditorCeny żywca

Ceny byków to nawet 18,6 zł/kg. Gdzie i jakie są ceny skupu bydła?

09.11.2021., 12:11h
Ceny skupu bydła cały czas rosną. Jakie stawki oferują zakłady? Czy jest szansa na kolejne podwyżki?

W przeciwieństwie do rynku trzody chlewnej, na rynku bydła sytuacja jest bardzo dobra. Ceny skupu rosną z tygodnia na tydzień, bo podaż jest niewielka, a popyt przekracza możliwości dostaw surowca. Drożeją zarówno byki, jak i krowy.

Ceny byków to nawet 18,6 zł/kg

W ostatnim tygodniu października średnia cena żywca wołowego wyniosła 8,84 zł/kg (dane MRiRW). To o prawie 42 proc. więcej niż rok temu. Z kolei z naszej cotygodniowej sondy wynika, że w tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio aż 18,60 zł/kg, a za byka w klasie O 18,20 zł/kg. 

Trend wzrostowy utrzymuje się u również w innych krajach UE. Z najnowszego raportu Komisji Europejskiej wynika, że na początku października średnia cena w wadze poubojowej krów wyniosła 3,38 euro/kg. To prawie o 1/4 więcej niż rok wcześniej. 

Rośnie import, maleje eksport żywego bydła

W pierwszych ośmiu miesiącach 2021 r. eksport żywego bydła był niższy o 19 proc. niż w 2020 r. i wyniósł 9,4 tys. t. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Z kolei import żywego bydła do Polski zwiększył się z 18,5 do ponad 21 tys. t (o 16 proc.). Najwięcej sztuk przyjechało do nas z Holandii i Słowacji. 

Czy ceny bydła jeszcze wzrosną?

Zdaniem analityków PKO BP, możliwe jest utrzymanie się wzrostów cen bydła w Polsce, choć dynamika podwyżek będzie mniejsza niż do tej pory.

- Wzrostom sprzyjać będzie wysoki popyt w warunkach spowolnionej produkcji. Mniejsze niż przed rokiem ograniczenia w funkcjonowaniu gastronomii, choć przy wciąż niezerowym ryzyku przywrócenia części restrykcji, utrzymywać będą popyt w HoReCa na poziomie wyższym niż przed rokiem - czytamy w najnowszym wydaniu AgroNawigatora PKO BP.

Jednocześnie bankowi eksperci zaznaczają, że produkcja wołowiny może spaść, bo szalejące koszty produkcji, jak nawozy czy pasze spowodują w końcu, że rolnicy będą rezygnować z hodowli. Zresztą sami hodowcy przyznają, że wysokie ceny skupu nie rekompensują galopujących wręcz kosztów produkcji. 

Ceny skupu żywca wołowego w Polsce

Osi Poland Foodworks – byki 17 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 16 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 15 zł/kg (kl. O) (bez zmian);

Łódzkie:

  • Marciniak, Sędzimirowice – byki 8–10,50 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,0–10 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie:

  • ZM Wierzejki – byki: 17,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 18,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 16,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 17,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);

Małopolskie:

  • PW Laskopol Limanowa – byki 8,0–11 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,0–9,0 zł/kg (bez zmian);

Mazowieckie:

  • ZM Mościbrody– byki 18,20 zł/kg (kl. O) (wzrost o 70 gr), 18,60 zł/kg (kl. R,) (wzrost o 60 gr) 18,8 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (wzrost o 70 gr), jałówki 17,3 zł/kg (kl. O) (wzrost o 1,3 zł), 17,8 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1,3 zł), krowy 14,5 zł/kg (320 kg mięsa) (wzrost o 50 gr);

Podlaskie:

  • ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8-11 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);

Podkarpackie:

  • Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 8,1 - 9,4 zł/kg (bez zmian), jałówki - 6,5 - 8 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska:

  • Jóźwiakowski, Damasławek – byki 9,9 zł/kg (bez zmian), jałówki 8 zł/kg (bez zmian), krowy – 6,6 zł/kg (bez zmian).

Oprac. Kamila Szałaj
fot. arch.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 22:49