StoryEditorCeny bydła

Ceny jałówek w Wielkopolsce spadły o 90 gr. Jakie są aktualne ceny bydła w Polsce?

15.11.2022., 17:11h
W Wielkopolsce jeden z zakładów mięsnych wprowadził spore obniżki cen bydła. Z kolei na Podlasiu odnotowaliśmy podwyżki. Po ile obecnie są skupowane byki, jałówki i krowy w Polsce? Jakie są ceny w innych krajach UE? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE POD ARTYKUŁEM!  

W Wielkopolsce spadły ceny bydła, na Podlasiu wzrosły

W Polsce ceny skupu bydła pozostają raczej stabilne. W tym tygodniu większość monitorowanych przez nas zakładów mięsnych pozostawiła cenniki na poprzednich poziomach, choć lokalnie mamy do czynienia ze zmianą stawek. Spory spadek zanotowały jałówki w Wielkopolsce u Jóźwiakowskiego - o 90 gr/kg. Wyższe o 50 gr/kg ceny byków i jałówek zaproponował natomiast ZM Bost z Podlasia.

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,10 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,50 zł/kg, a za krowy - 9,20 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek przekraczają 22 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że na przełomie października i listopada br. krajowi dostawcy za żywiec wołowy uzyskiwali przeciętnie 11,04 zł/kg, o 1 proc. więcej niż tydzień wcześniej oraz o 2% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku bydło rzeźne w skupie podrożało o 22 proc..  Za byki 12-24 miesiące w tym okresie płacono średnio 11,97 zł/kg, za krowy 9,43 zł/kg, a za jałówki 11,50 zł/kg.

W Niemczech rzeźnie ograniczają uboje

W Niemczech ceny byków i jałówek też pozostają bez zmian. Spadają za to ceny krów. Jak donosi topagrar.com, niektóre rzeźnie już w dużej mierze zaopatrzyły się w surowiec na okres bożonarodzeniowy. 

- Ograniczają uboje, chcą poczekać i zobaczyć, co jeszcze zostanie zamówione w ciągu najbliższych trzech tygodni. W związku z tym ceny pozostają bez zmian - czytamy na topagrar.com

Niemieccy farmerzy nadal dostają za klasę R byków 5,05-5,10 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 5,12 euro/kg, a krów 3,99-4,19 euro/kg.

W Niemczech, we Włoszech i Hiszpanii ceny bydła wyższe niż w Polsce

Na rynku unijnym, podobnie jak w Polsce, na przełomie października i listopada notowany był systematyczny wzrost średnich cen zakupu żywca wołowego.

- W dniach 31.10 – 6.11.2022 r. w UE bydło rzeźne klasy R3 skupowano przeciętnie po 498,51 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 0,4 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu, o 1 proc. drożej niż przed miesiącem oraz o 20 proc. drożej niż przed rokiem - wylicza KOWR.

Cena bydła tej klasy w Polsce była zbliżona do średniej w UE i wyniosła 497,94 EUR/100 kg. Ceny niższe niż w Polsce uzyskiwano m.in. w Niderlandach (462,50 EUR/100 kg) i Irlandii (459,60 EUR/100 kg), a wyższe – we Francji (520,79 EUR/100 kg), Niemczech (515,86 EUR/100 kg), we Włoszech (513,79 EUR/100 kg) oraz w Hiszpanii (505,77 EUR/100 kg).

Eksperci: ceny bydła spadną w 2023 roku

Zdaniem Mariusza Dziwulskiego, eksperta PKO BP, spadek realnych dochodów konsumentów w warunkach wysokiej inflacji żywności i zwiększonego ryzyka recesji na niektórych rynkach eksportowych m.in. w Niemczech (drugi rynek sprzedaży dla polskiej wołowiny) ogranicza możliwości wyraźnego zwiększania sprzedaży (w tym eksportu) mięsa wołowego w perspektywie krótkookresowej. 

-  Oznacza to, że niewykluczonym scenariuszem może być kontynuacja spadków cen na rynku bydła w 2023 roku. Czynnikiem hamującym spadki będzie jednak wzrost kosztów produkcji (możliwa niska dynamika produkcji u głównych eksporterów w UE) oraz wysokie ceny drobiu i wieprzowiny - ocenia ekspert PKO BP. 

Z kolei analitycy Credit Agricole przewidują, że w grudniu cena skupu bydła w Polsce wyniesie ok. 10,60 zł/kg oraz 8,50 zł/kg na koniec 2023 r. 

Jakie były ceny skupu żywca wołowego w Polsce 10 listopada 2022 r.?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 20,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (kl. O): 19,30 zł/kg (bez zmian).

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 7,50-9,50 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 22 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 22,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (bez zmian).

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 10,20-12,10 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 9,30-11,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy 5,50-8,40 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 21,70 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 22,10 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 22,30 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,70 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 22,30 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (320 kg mięsa): 19,60 zł/kg (bez zmian).

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 11,20-14,50  zł/kg (wzrost o 50 gr),
  • jałówki: 9,80-14,50 zł/kg (wzrost o 50 gr).

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: do 11,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: do 10,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: do 9,30 zł/kg  (bez zmian).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 10,80- 12,50  zł/kg (spadek o 50 gr),
  • jałówki: 9,30-12,50 zł/kg (spadek o 90 gr),
  • krowy: 8,80 - 10,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
Fot. arch., wykres: KOWR

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 20:42