Po 6 spadkach z rzędu masło zaczęło drożeć
Po sześciu spadkowych aukcjach o 3,8% do 4589 dolarów/t zdrożało masło. Z kolei po czterech obniżkach o 1,5% do 3020 dolarów/t odbiły ceny odtłuszczonego mleka w proszku. W stosunku do poprzedniej aukcji zdrożały także bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar. Bezwodny tłuszcz mleczny zyskał na wartości 1,3%, sprzedano go za 5668 dolarów, z kolei cheddar o 0,7% do 4065 dolarów/t.
Które mleczne produkty straciły na wartości?
Produktami, które straciły na wartości w stosunku do poprzedniej aukcji były: sproszkowana maślanka, laktoza oraz pełne mleko w proszku. Maślanka staniała o 8% do 3246 dolarów/t, laktoza o 3,1 do 1094 dolarów/t a pełne mleko w proszku o 3,8% do 3598 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay