Fonterra: masło nieśmiało a cheddar odważniej w górę
Największe wahania odnotowała mozzarella, której ceny obniżyły się o 8,2% do 559 dolarów/t oraz laktoza, która staniała o 5,8% do 895 dolarów/t. Odtłuszczone mleko w proszku straciło na wartości 1,8%, sprzedano je za 2745 dolarów/t.
Ceny pełnego mleka w proszku pozostały stabilne, utrzymując poziom 3553 dolarów/t. Natomiast ceny masła lekko odbiły, sprzedano je za 6495 dolarów/t, tj. o 0,3% drożej niż na ostatniej aukcji. Podobnie zachował się bezwodny tłuszcz mleczny, którego ceny wzrosły też o 0,3% do 7229 dolarów/t. Od początku lipca drożeje cheddar, tym razem zyskał na wartości 4,2%, sprzedano go za 4702 dolarów/t.
Magdalena Szymańska