Na rynku europejskim po raz kolejny wzrosły ceny większości produktów mleczarskich
W porównaniu do zeszłego roku w październiku nie zmieniła się jedynie cena sproszkowanej serwatki. Odtłuszczone i pełne mleko w proszku podrożały odpowiednio o 2,9 i 3,5%. Najwyższy wzrost dotyczył cen masła. Wynosił on 9,3%. Ceny tłuszczu mlecznego wzrosły na każdym ze światowych rynków. W Stanach Zjednoczonych październikowa cena w odniesieniu do poprzedniego miesiąca była o 6,1% wyższa. Również wyniki pierwszej w listopadzie nowozelandzkiej giełdy mleczarskiej (GDT), przyniosły wzrosty cen masła. Było to 4,7%.
Na początku listopada średnia unijna cena masła w blokach wynosiła 5350 euro za tonę. Jest to o 55,92% więcej niż w analogicznym okresie roku 2020 oraz o 10,45% więcej niż przed miesiącem. To bez wątpienia bardzo duży skok w ciągu roku. Jeszcze w styczniu za tonę masła w blokach na rynku unijnym płacono średnio 3389 euro. Średnia cena masła za pierwsze dziesięć miesięcy roku 2021 wynosi 4019 euro za tonę. W roku ubiegłym było to 3339, natomiast w roku 2019 – 3933 euro za tonę.
Powróci rekordowa cena masła z 2017 roku?
Obecna ce...