Ceny śmietanki biją rekordy. Masło znów wystrzeli
Ceny masła spadały w ostatnich tygodniach. Jednak obecnie wygląda na to, że mamy do czynienia nawet nie tyle z kolejnym ożywieniem na rynku, ale wręcz spodziewanym rekordem. Powodem jest głównie wysoka cena śmietanki, która przełoży się właściwie na wszystkie produkty mleczarskie o wysokiej zawartości tłuszczu.
Poza masłem, które potrafi być na poziomie 8 500 euro/t rekordowe ceny osiąga śmietana. Jest to zaskoczeniem ponieważ towar ten nigdy w historii nie były tak wysokie. Jej ceny na niektórych z europejskich rynków niejednokrotnie przekraczają już 10 000 euro/t. Podstawowym powodem jest zbliżający się sezon świąteczny, który tradycyjnie napędza popyt przy niezmienionej znacznie ilości surowca na rynku.
Podaż mleka w UE niższa, bo mleczarniom bardziej opłaca się sprzedawać poza UE
Na kilka tygodni przed okresem świątecznym ceny tłuszczu mlecznego na europejskim rynku mleka pobiły historyczne rekordy. Szczególnie dotyczy to ich poziomu w północno-zachodniej Europie. Powodem tego jest ograniczona podaż mleka w Unii Europejskiej, co prowadzi do powstania wąskich gardeł w całym sektorze mleczarskim. Trafiające jeszcze niedawno nadwyżki, które trafiały z większą intensywnością na rynek wewnętrzny są w znacznie większym stopniu eksportowane. Najzwyczajniej mleczarniom bardziej opłaca się sprzedawać poza Unię. Przykładowo ceny po jakich spienięża się obecnie masło na rynkach międzynarodowych potrafią być nawet o 3 000 euro/t wyższe. Jednocześnie drożejący tłuszcz mleczny ciągnie za sobą wzrost cen pozostałych produktów, jak lody, sery, śmietanka do kawy, czy całej kategorii wypieków.
Konsumenci częściej sięgają po wysokotłuszczowe produkty
Według analityków powodem rosnących cen jest również zmiana preferencji konsumentów na wysokotłuszczowe produkty mleczarskie. Są one najzwyczajniej bardziej pożądane. Znaczny wpływ ma również sytuacja międzynarodowa, która znalazła odzwierciedlenie podczas ostatniej aukcji na nowozelandzkiej giełdzie mleczarskiej. Jej indeks wzrósł podczas ostatniego wydarzenia o 4,8%. W największym stopniu podrożały na niej produkty tłuszczowe. Wzrost ceny masła wyniósł na niej 8,3% i osiągnął poziom 6 990 dolarów amerykańskich (34,1 PLN/kg). Wzrosły na niej również ceny odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku, odpowiednio o 4 i 4,4%. Ponadto podczas wydarzenia nieproporcjonalnie dużo w porównaniu do ubiegłych stanowili kupujący z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Niemniej wzrost cen proszków nie był jednak tak duży, aby czynić porównania ogólnego indeksu z drugim kwartałem roku 2022.
Rośnie popyt na mleko surowe
Obecnemu poziomowi cen na europejskim rynku mleka sprzyja rosnący popyt na mleko surowe, którego ilość jest właściwie stała. Spadki w krajach takich jak Holandia (-2%) są na razie w jakimś stopniu rekompensowane wzrostem produkcji na przykład w Polsce, niemniej długoterminowo raczej trudno o powrót do trendu wzrostowego. Wiele gospodarstw, szczególnie w Europie Południowej likwiduje produkcję. Spadki produkcji szczególnie dotykają kraje takie jak Włochy i Grecja. Jedynym istotnym w skali Unii Europejskiej, gdzie ilość mleka rośnie jest Polska, która stała się obecnie jego trzecim producentem w regionie. Jednocześnie w kilku krajach unijnych dochodzi do paradoksów. Tradycyjnie pakowane w 25 kg opakowania masło w blokach, w Niemczech coraz częściej trafia w opakowania 10-kilogramowe, ze względu na oczekiwania odbiorców.
Artur Puławski