Fonterra: Odtłuszczone mleko w proszku i masło nadrabiają straty
Najsilniej, tj. o 9,7% zdrożał cheddar, tym samym odrobił w pełni straty z ubiegłej giełdy, sprzedano go za 3986 dolarów/t. O 5,3% do 793 dolarów/t wzrosły ceny laktozy a o 2,8% do 2387 dolarów /t sproszkowanej maślanki.
W trendzie wzrostowym utrzymuje się PMP, które zdrożało tym razem o 2,1% do 3104 dolarów/t. Spadek wartości z poprzedniej giełdy częściowo odzyskało OMP, które sprzedano o 1,2% drożej za 2671 dolarów/t. Po dwóch aukcjach spadkowych, masło zdrożało o 0,7% do 4936 dolarów/t. Bezwodny tłuszcz mleczny utrzymał cenę na poziomie 5573 dolarów/t.
Na GDT zadebiutowała mozzarella, osiągając cenę na poziomie 4005 dolarów/t.
Magdalena Szymańska