
GDT kontynuuje wzrosty. Cena laktozy wystrzeliła w górę
Pierwsza, lutowa aukcja produktów mleczarskich na nowozelandzkiej platformie aukcyjnej GDT zakończyła się wzrostem indeksu cen, ale i spadkiem obrotów do 23,85 tys. t (spadek o 14%). Z wyjątkiem sproszkowanej maślanki i mozzarelli, wzrosły ceny wszystkich oferowanych produktów.
Jak zmieniły się ceny produktów mleczarskich na Global Dairy Trade 4 lutego 2025 r.?
- Pełne mleko w proszku: wzrost o 4,1%, do 4169 dolarów/t
- Odtłuszczone mleko w proszku: wzrost o 4,7%, do 2835 dolarów/t
- Masło: wzrost o 3,4%, do 7222 dolarów/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny: wzrost o 2,4%, do 6766 dolarów/t
- Cheddar: wzrost o 3,7%, do 5025 dolarów/t
- Laktoza: wzrost o 17,7%, do 1050 dolarów/t
- Sproszkowana maślanka: spadek o 0,4% do 3092 dolarów/t
- Mozarella: spadek o 0,1% do 4157 dolarów/t
Jak zmieniły się ceny produktów mleczarskich na Global Dairy Trade w ujęciu rocznym?
W porównaniu z analogicznym okresem z zeszłego roku, ceny kluczowych produktów mleczarskich również odnotowały znaczący wzrost:
- Masło: wzrost o 10,8%
- Pełne mleko w proszku: wzrost o 20,4%
- Odtłuszczone mleko w proszku: wzrost o 2,8%
- Cheddar: wzrost o 12,4%
Ostatnia aukcja na Global Dairy Trade odzwierciedla aktualnie utrzymujący się popyt na produkty mleczne, napędzany ograniczeniami podaży surowca w kluczowych regionach produkcyjnych. Indeks cen wzrósł dwa razy z rzędu, po dwóch spadkach, które miały miejsce rzędu 17 grudnia i 7 stycznia.
Oprac. Kamila Dłużewicz