Pierwsza aukcja w 2025 roku zakończona na minusie
Pierwsza tegoroczna aukcja na Global Dairy Trade odbyła się 7 stycznia. Zarówno średnia cena oferowanych produktów zakończyła się wynikiem ujemnym jak i obroty. W porównaniu do poprzedniej aukcji, średni indeks cen spadł o 1,4%, a wolumen sprzedaży wyniósł 30,16 tys. t. sprzedanych produktów, czyli o 6% mniej niż dwa tygodnie wcześniej.
Które produkty najbardziej straciły na wartości?
Wśród produktów, które straciły na wartości, znalazły się oba proszki mleczne, laktoza oraz bezwodny tłuszcz mleczny. Najbardziej straciła na wartości laktoza, której cena zmalała o 2,4% (sprzedana za 900 dolarów/tonę). Odtłuszczone mleko w proszku staniało o 2,2%, uzyskując cenę 2682 dolarów/tonę, a cena pełnego mleka w proszku spadła o 2,1% (sprzedane za 3804 dolarów/tonę). Bezwodny tłuszcz mleczny został sprzedany za 7169 dolarów/t, co oznacza spadek jego o 1,6%.
Które produkty mleczne podrożały na ostatniej aukcji Global Dairy Trade?
Na wartości zyskała najbardziej mozzarella, której cena wzrosła o 3,6% do 4173 dolarów/t. Zaraz za nią uplasowało się masło, które zdrożało o 2,6% (sprzedane za 6815 dolarów/t). O 1% wzrosła też cena sera cheddar, do 4728 dolarów/t, oraz o 0,9% cena maślanki, która została sprzedana za 3116 dolarów/t.
Ceny na GDT pod presją niskiego popytu z Chin
To już druga aukcja z rzędu, która kończy się wynikiem ujemnym. Spadek indeksu cen o 1,4%, zaraz po spadku o 2,8% w połowie grudnia zapewne nie napawa optymizmem hodowców bydła mlecznego w nowym roku.
Spadek indeksu cen przypisuje się zmniejszonemu popytowi ze strony Chin i innych krajów azjatyckich, w którym kluczową rolę odgrywa pełne mleko w proszku.