Spadki na Global Dairy Trade. Cenę utrzymała jedynie laktoza
Po dość stablinych wrostach na GDT, ostatnia tegoroczna aukcja, która miała miejsce 17 grudnia, zakończyła się spadkiem indeksu cen o 2,8%. Zmniejszyły się także obroty do 32,12 tys. ton, czyli o 4,5%. Spadły ceny wszystkich oferowanych produktów mlecznych z wyjątkiem laktozy, która zdrożała o 0,5% do 915 dolarów/t.
Które produkty mleczarskie staniały najbardziej?
Największy spadek ceny odnotował bezwodny tłuszcz mleczny, którego cena obniżyła się o 3,8% do 7267 dolarów/t. Podobne spadki zanotowały proszki mleczne. Ceny pełnego mleko w proszku i odtłuszczonego mleko w proszku spadły równo po 2,9%, osiągając ostatecznie ceny 3890 dolarów/t w przypadku PMP i 2757 dolarów z tonę OMP.
Kolejny miesiąc z rzędu staniała mozzarella i masło. W przypadku mozarelli spadek ceny wyniósł 1,8% do 4033 dolarów/t, z kolei cena masła spadła o 0,6% do 6631 dolarów/t
Na ostatniej aukcji kolejny spadek zanotował też cheddar, który sprzedano za 4682 dolarów/t., czyli o 0,2% mniej niż dwa tygodnie wcześniej.
Kamila Dłużewicz