
Cena masła rośnie piątą aukcję z rzędu
Na aukcji z 4 marca 2025 roku spadł zarówno średni indeks cen jak i obroty, które w stosunku do poprzedniej aukcji zmniejszyły się o 8%, do 21 tys. ton.
Wzrosty cen odnotowały takie produkty jak laktoza (14%), mozzarella (7,9%) masło (2,7%) cheddar (1,1%) i odtłuszczonego mleka w proszku (0,6%). Z kolei ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego, sproszkowanej maślanki i PMP spadły, z największym spadkiem notowanym w przypadku PMP (-2,2%).
Jak zmieniły się ceny produktów mleczarskich na Global Dairy Trade 04 marca 2025 r.?
- Masło: wzrost o 2,7% do 7577 dolarów/t
- Cheddar: wzrost o 1,1% do 4915 dolarów/t
- Laktoza: wzrost o 14 %, do 1158 dolarów/t
- Mozarella: wzrost o 7,9% do 4477 dolarów/t
- Odtłuszczone mleko w proszku (OMP): wzrost o 0,6% do 2744 dolarów/t
- Sproszkowana maślanka: spadek o 1,8% do 3013 dolarów/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny: spadek o 0,3% do 6681 dolarów/t
- Pełne mleko w proszku (PMP): spadek o 2,2%, do 4061 dolarów/t
Kamila Dłużewicz