Fonterra: Spadły ceny, ale wzrosła sprzedaż
Spadek cen przełożył się na 22-procentowy wzrost obrotów, sprzedano 24,84 tys. t produktów mlecznych. Największy spadek wartości odnotowały sproszkowana maślanka (w tym przypadku ceny porównano do aukcji z 6 czerwca) oraz masło. Pierwszy produkt staniał o 11,4% do 2189 dolarów/t, drugi o 10,3% do 4842 dolarów/t.
Duży spadek cen OMP
Warto zaznaczyć, że ceny masła spadły, po tym jak pięły się w górę przez pięć aukcji z rzędu. Duże tąpnięcie odnotowało też odtłuszczone mleko w proszku, którego cena obniżyła się o 6% do 2525 dolarów/t. Bezwodny tłuszcz mleczny stracił na wartości 3,4%, sprzedano go za 4579 dolarów/t, cheddar staniał o 3,1% do 4386 dolarów/t a PMP o 0,4% do 3149 dolarów/t. Na aukcji po raz kolejny nie oferowano laktozy.