Duże wzrosty na GDT. Ceny masła wystrzeliły w górę
To pierwszy tak duży wzrost cen produktów mleczarskich od sierpnia. Ogólny indeks cen oferowanych produktów wzrósł o 4,8 proc. Podczas aukcji sprzedano 36,6 tys. ton towarów, co oznacza aż 6 proc. spadek obrotów.
Na pierwszej listopadowej aukcji króluje masło, którego cena wzrosła aż o 8,3 proc. do 6990 dolarów/t. Cena bezwodnego tłuszczu mlecznego wzrosła o 4,6%, osiągając cenę 7558 dolarów/t. W podobnym zakresie wzrosły ceny proszków mlecznych. Pełne mleko w proszku zdrożało o 4,4% (do 3713 dolarów/t), a odtłuszczone mleko w proszku o 4% do 2850 dolarów/t.
Podobnie cena sera cheddar zmieniła się na plus o 4%, osiągające cenę 4973 dolarów/t. Mniejsze wzrosty zaliczyła sproszkowana maślanka i mozzarella, które zostały sprzedane drożej odpowiednio o 2,1% (3238 dolarów/t) i 0,9% (4607 dolarów/t).
Cena laktozy mocno w dół
Jedynym przegranym tej aukcji była laktoza, która staniała aż o 6,1%, osiągając cenę 843 dolarów/t. Następna aukcja na Global Dairy Trade zaplanowana jest na 19 listopada br.