Początki pierwszej wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej
Początki wysokowydajnej produkcji żywności w Unii Europejskiej wiążą się z postacią holenderskiego polityka Sicco Mansholta. Jego głównym celem była walka z głodem, który dotykał powojenną Holandię. Misja ta przyświecała mu również później, kiedy w 1958 roku został komisarzem do spraw rolnictwa w pierwszej kadencji Komisji Europejskiej. Ówczesne unijne rolnictwo nie było podobne do tego, z którym mamy do czynienia dzisiaj. Dochody czerpane z produkcji przez rolników były wyjątkowo niskie w porównaniu do innych sektorów gospodarki. Rynki poszczególnych państw były niespójne, co stwarzało problemy związane z nieuczciwą konkurencją. W efekcie walki z tymi problemami, w 1962 roku powstała pierwsza wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Określało ją sześć celów, którymi były: zwiększenie wydajności, zapewnienie odpowiedniego poziomu życia, gwarancja dostaw, stabilizacja rynków, tworzenie bezpiecznego łańcucha dostaw i harmonizacja zasad konkurencji.
Rzeki wina i góry masła
Działania te doprowadziły do sukcesu. Osiem lat później problem z dostępnością żywno...