Fonterra: Cena masła mocno w górę
Na pierwszej lutowej aukcji na wartości zyskały wszystkie produkty mleczne, poza mozzarellą. Największym wygranym podobnie, jak na aukcji z 16 stycznia, było masło, którego cena wzrosła o 10,3% do 6516 dolarów/t. Warto zaznaczyć, że masło drożeje na GDT od początku grudnia ub.r.
Staniała tylko mozrella
Bardziej zdecydowanie niż poprzednio, odbiły ceny cheddara, który zdrożał o 6,3% do 4469 dolarów/t. Podobnie zachowały się proszki mleczne. OMP zyskało na wartości 4,6%, osiągając cenę na poziomie 2758 dolarów/t a PMP zdrożało o 3,4% do 3463 dolarów/t. O 3,3% do 6033 dolarów/t wzrosły ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego. O 2,6% do 785 dolarów/t zdrożała laktoza a o 1,2% do 2412 dolarów/t sproszkowana maślanka. Mozzarella staniała o 1,8% do 3760 dolarów/t.
Magdalena Szymańska