Miles Hurrell: nowozelandzcy rolnicy wykazują wyjątkową efektywność redukcji emisji
Ta olbrzymia spółdzielnia mleczarska z Nowej Zelandii, postawiła sobie za cel osiągnięcie 30% redukcji intensywności emisji z gospodarstw rolnych do roku 2030, w oparciu o poziom bazowy ustalony na 2018 r. Znaczna część emisji Fonterry, mianowicie 86%, pochodzi z gospodarstw rolnych. Nowo ustalony cel ma na celu ograniczenie intensywności emisji poprzez skupienie się na jej redukcji w przeliczeniu na tonę FPCM (mleka z korektą zawartości tłuszczu i białka) zebranego przez Fonterrę.
Podczas dorocznego spotkania spółdzielni Miles Hurrell, dyrektor generalny spółdzielni podkreślił, że nowozelandzcy rolnicy wykazują wyjątkową efektywność redukcji emisji. Trudno się jednak dziwić, bo na ekologiczne rozwiązania, jak się okazuje, rosną nie tylko naciski ze strony klientów, ale i instytucji finansowych....