RARS ogłasza przetarg na sprzedaż dużych ilości masłaShutterstock
StoryEditorRARS sprzedaje duże ilości masła

Rząd interweniuje w sprawie cen masła. Wyprzedaje rezerwy

17.12.2024., 11:00h

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych ogłosiła przetarg na sprzedaż dużych ilości masła. Rząd chce w ten sposób ustabilizować ceny masła.

Rząd bierze się za stabilizację cen masła

W ostatnim czasie na rynkach światowych znacznie wzrosła cena masła. Sytuacja ta dotknęła także Polskę. Generalnie cena 200 gramowej kostki sięga nawet 10 zł w dyskontach. W innych sklepach jest jeszcze drożej. Aby ustabilizować sytuację na rynku, Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych ogłosiła przetarg na sprzedaż dużych ilości masła.

28,38 zł za 1 kg masła od RARS

Ogłoszony przez RARS przetarg dotyczy sprzedaży mrożonego masła w blokach 25 kg. W sumie Agencja chce sprzedać ok. 1000 ton tego produktu. Minimalna cena sprzedaży masła wynosi 28,38 zł/kg (bez VAT). Otwarcie ofert związanych z przetargiem nastąpi 19 grudnia 2024 roku.

- Przedmiotem sprzedaży jest masło mrożone w blokach 25 kg, niesolone, wyprodukowane ze śmietanki otrzymanej z mleka krowiego. Produkt opakowany oraz oznakowany zgodnie z obowiązującymi przepisami. Jakość produktu jest zgodna z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia - czytamy w ogłoszeniu RARS.

Sprzedawane przez RARS masło pochodzi z rezerw żywnościowych Agencji. Rezerwy te są tworzone, aby zachować ciągłość dostaw niezbędnych do funkcjonowania gospodarki i zaspokojenia podstawowych potrzeb obywateli. 

- Interwencyjne działanie RARS powinno przyczynić się do stabilizacji cen masła na rynku - ocenia rząd. 

"1000 ton masła Polacy zjadają w 1,5 dnia"

Innego zdania są eksperci rynku rolnego. Jacek Zarzecki z Platformy Zrównoważonej Wołowiny zaznacza, że 1000 ton masła, które RARS chce wypuścić na rynek i przez to obniżyć cenę, to Polacy zjadają w ciągu 1,5 dnia.

Dlaczego wzrosły ceny masła? "Niedobór mleka i stres cieplny krów to bajki"

Jak podaje Artur Puławski w artykule opublikowanym w Tygodniku Poradniku Rolniczym, przyczyną wzrostu cen masła jest mniejsza niż zwykle ilość tłuszczu lokowanego w produkcję masła od początku roku 2024, który trafiał w większej ilości na produkcję serów dojrzewających.

- Rozpatrując unijne dane o produkcji w szerszym okresie, czyli od początku 2023 do lipca 2024, ilość wyprodukowanego w Unii Europejskiej mleka zwiększyła się o 0,7 proc. Tym samym podaż tłuszczu mlecznego uległa nie zmniejszeniu, a zwiększeniu. Tym samym twierdzenia o umierającej unijnej produkcji i gigantycznym wpływie stresu cieplnego można między bajki włożyć - tłumaczy ekspert rynku mleka.

Kamila Szałaj

image
Ceny masła

Ceny masła wystrzeliły? Wyjaśniamy, jak jest naprawdę

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. grudzień 2024 17:46