Na ostatniej sesji GDT zdrożała tylko laktoza
Do spadku indeksu przyczyniły się przede wszystkim masło, które staniało o 10,2 % do 6092 euro/t. Bezwodny tłuszcz mleczny staniał o 10,7% do 6065 euro/t, natomiast cheddar stracił na wartości 6,9% taniejąc do 3704 euro/t.
Pełne mleko w proszku staniało o 4,3% do 2995 euro/t drugi raz z rzędu. Z kolei odtłuszczone mleko w proszku spadło o 6,1% osiągając cenę 2407 euro/t. To pierwszy spadek po czterech sesjach giełdowych wzrostru.
Jedynym produktem, który 2 lipca podrożał była laktoza - o 0,6% do 748 euro/t.
Spadły ceny produktów mlecznych, ale wyraz nie wzrosły obroty
Analitycy zwracają uwagę na fakt, że mimo spadku cen sprzedano znacznie więcej towaru niż na poprzedniej sesji. Nie powinno to dziwić skoro produkty mleczne były po prostu znacznie tańsze.
Kolejny ważny czynnik, na który należy zwrócić uwagę, to fakt, że tłuszcz mleczny najwyraźniej osiągnął swój cenowy szczyt, ponad który nie mógł się już wspiąć. Cena masła z 24 czerwca wynosząca wówczas 6841 euro/t, czyli 29,4 tys. zł, a więc 29 zł/kg okazała się dla światowego rynku zbyt wysoka.
Paweł Kuroczycki