Wrzesień zatrzymał spadki cen produktów mleczarskich, utrzymujący się nieprzerwanie od połowy maja. Ogólny indeks cen wzrósł o 4,6%.
StoryEditorRynek mleka

Zielono na GDT. Znaczny wzrost ceny mleka w proszku i masła

22.09.2023., 15:55h
Druga wrześniowa sesja na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się kolejnym wzrostem notowań. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 4,6%. Poza cheddarem, zdrożały wszystkie oferowane produkty mleczne.

Druga z kolei aukcja GDT zakończona wzrostem cen

Wrzesień zatrzymał spadki cen produktów mleczarskich, utrzymujący się nieprzerwanie od połowy maja. Ogólny indeks cen wzrósł o 4,6%, natomiast nieznacznie, bo zaledwie o 0,9%, spadły obroty. W sumie sprzedano 37 366 ton produktów mleczarskich.

Ceny OMP i masła odbijają w górę

Po dziewięciu aukcjach spadkowych odtłuszczone mleko w proszku w końcu zyskao na wartości. Podczas ostatniej wrześniowej aukcji GDT zostało sprzedane za 2400 dolarów/t, czyli o 5,4% drożej niż poprzednio. Podobny, bo 5,3% wzrost ceny odnotował bezwodny tłuszcz mleczny, który osiągną cenę 4787 dolarów/t. Cena pełngo mleka w proszku wzrostła o 4,6% do 2799 dolarów/t. Już drugą aukcję z rzędu wzrasta cena masła. Tym razem tłuszcz mleczny zdrożał o 3,8% swojej ceny, do 4723 dolarów/t.

Jedynym produktem mleczarskim, który odnotował spadek swojej ceny był cheddar, który został sprzedany za 4044 dolarów/t (spadek o 1,7%). Laktoza oraz sproszkowana maślanka nie były oferowane.

Produkcja mleka w Unii Europejskiej rośnie

Według danych Komisji Europejskiej, produkcja mleka krowiego w krajach Unii Europejskiej była wyższa w lipcu br. o 0,7% w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. Podobny, bo 0,8% wzrost produkcji dotyczy także okresu styczeń–lipiec 2023 r. w porównaniu z tym samymi okresem w 2022 roku.

Państwami wspólnoty, w których odnotowano największy wzrost produkcji mleka w okresie styczeń–lipiec 2023 r były Rumunia (+11,4%), Cypr (+7,0%), Estonia (+6,8%) i Bułgaria (+6,7%). Z kolei największy spadek produkcji od początku roku do lipca br. dotyczył Chorwacji (-6,2%), Malty (-5,0%), Węgier (-4,2%), Litwy (-3,0%) i Francji (-2,3%).

Jak rok do roku zmieniła się produkcja wyrobów mleczarskich?

Jak podaje KE, w okresie od stycznia do lipca 2023 r. w porównaniu do analogicznego okresu w 2022 r. wzrosła produkcja mleka zagęszczonego (+6,3%), śmietany (+2,9%), masła (+1,9%), pełnego mleka w proszku (+1,6%), serów (+1,4%), mleka fermentowango (+0,9%) oraz mleka spożywczego (+0,6%). O 2,3% spadła produkcja odtłuszczonego mleka w proszku. 

W lipcu br. 3,9% unijnej produkcji mleka stanowiło mleko organiczne. Państwami Unii, który wyprodukowały najwęcej mleka ekologicznego w bieżacym miesiącuy były Austria (17,0 %), Szwecja (12,1 %) oraz Dania (11,4 %). Najmniejszy udział w unijnej produkcji organicznego mleka mają natomiast Bułgaria i Polska (0,2 %), Estonia i Portugalia (0,3 %) oraz Węgry (0,4 %).

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 10:38