Fonterra: indeks cen licytowanych produktów mlecznych rośnie już piątą aukcję z rzędu
Pozytywne wieści dla producentów mleka napływają z Nowej Zelandii. Podczas pierwszej, czerwcowej aukcji na GDT, która odbyła się 4 czerwca br., ogólny indeks cen wzrósł o 1,7% w stosunku do poprzedniej licytacji. To piąta aukcja z rzędu, która zakończyła się wzrostem cen.
Spadł natomiast obrót. W porównaniu z poprzednią aukcją, sprzedano 17 637 ton przetworów mlecznych, czyli o 5% niż 2 tygodnie temu. Zdrożały wszystkie oferowane produkty z wyjątkiem laktozy, której cena spadła o -1,9% do 792 dolarów/t.
Produkty mleczarskie, których ceny wzrosły podczas pierwszej czerwcowej aukcji na GDT
-
Sproszkowana maślanka: wzrost o 10,4% (do 2845 dolarów/t),
-
Odtłuszczone mleko w proszku: wzrost o 3,0% (do 2722 dolarów/t),
-
Masło: wzrost o 1,7% (do 6864 dolarów/t),
-
Pełne mleko w proszku: wzrost o 1,7% (do 3478 dolarów/t),
-
Bezwodny tłuszcz mleczny: wzrost o 0,9% (do 7417 dolarów/t),
-
Cheddar: wzrost o 0,2% (do 4248 dolarów/t).
Mozzarella nie była licytowana.