
GDT z lekkim odbiciem. Czy to początek zmiany trendu?
Aukcja z 1 kwietnia 2025 roku przyniosła długo oczekiwane ożywienie. Na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade odnotowano wzrost ogólnego indeksu cen o 1,1%. To pierwszy pozytywny sygnał od wielu tygodni. Choć sam wzrost jest raczej umiarkowany, może to być początek stabilizacji cen produktów mleczarskich na międzynarodowych rynkach.
OMP królem aukcji. Masło tanieje, ale wciąż jest w czołówce
Zdecydowanym liderem wzrostów było odtłuszczone mleko w proszku (OMP), które podrożało aż o 5,9%, osiągając poziom 2876 dolarów za tonę. Nieco zaskakujący spadek zanotowało masło, które potaniało o 1,2%, schodząc do poziomu 7602 dolarów za tonę. To jednak nadal bardzo wysoka cena – utrzymująca się od miesięcy na stabilnym poziomie, potwierdza tylko silny popyt na tłuszcz mleczny.
Bezwodny tłuszcz mleczny i cheddar też na plusie
Bezwodny tłuszcz mleczny zyskał na wartości 2,3%, a ser cheddar – 1,7%. Cheddar, będący istotnym produktem eksportowym, notuje dobre wyniki m.in. dzięki zwiększonemu zainteresowaniu w krajach Azji Południowo-Wschodniej.
Czytaj więcej: Jakie prognozy dla rynku mleka w 2025 roku? Jakie ceny?
Które produkty mleczarskie straciły na wartości?
Nie wszystkie produkty oferowane podczas pierwszej kwietniowej aukcji Fonterry zostały sprzedane drożej. Mozzarella potaniała o 4%, maślanka o 5,6%, a pełne mleko w proszku zanotowało symboliczny spadek o 0,1%. Tego typu rozbieżności cenowe to obecnie norma – decyzje zakupowe są mocno uzależnione od regionu i aktualnych preferencji konsumentów.
Nieprzerwana pozostaje jednak spadkowa tendencja wielkości obrotów, która trwa od końca 2024 roku. W porównaniu do poprzedniej aukcji, sprzedaż zmniejszyła się aż o 9,3% osiągając poziom 17,643 tys. ton sprzedanego wolumenu. Dla porównania, w grudniu ubiegłego roku obroty na GDT sięgały ponad 32 tys. ton.