Chiny nie są już zainteresowane kupnem
Główną przyczyną spadku eksportu było ograniczenie eksportu do Chin, który jest największym odbiorcą unijnej wieprzowiny oraz podrobów. W porównaniu z ubiegłym rokiem od stycznia do września bieżącego roku Unia sprzedała do tego kraju o ponad 50% mniej towaru, tj. zamiast około 2,2 mln t, jedynie niecałe 1,1 mln t. Na tym spadku unijni eksporterzy stracili łącznie ponad 2 mld euro. W 2021 roku do Chin z unijnych krajów wyjeżdżała ponad połowa sprzedawanej wieprzowiny do krajów trzecich, w tym roku ten udział spadł do około jednej trzeciej. Utraty tego rynku nie były w stanie zrekompensować wysyłki na Filipiny, do Japonii, Korei Południowej, Stanów Zjednoczonych, na Ukrainę oraz do Wybrzeża Kości Słoniowej i Tajwanu, do których, w porównaniu z ubiegłym rokiem, unijne kraje członkowskie zintensyfikowały sprzedaż. Filipiny, do których z Unii wyjechało w tym roku 367 tys. t wieprzowiny, zwiększyły zakupy o 35%, tj. o 95 tys. t, Japonia kupiła o 31%, tj. o 85 tys. t., Korea Południowa o 43%, tj. o 75 tys. t. Do Australii wyjechało z Unii o 41% więcej wieprzowiny, tj. o 37 tys. t. Stany Zjednoczone zwiększył...