
Spadek cen żywca wieprzowego, a potem wzrost
Jak wynika z najnowszej analizy rynkowej ekspertów Credit Agricole, ceny skupu żywca wieprzowego utrzymują się w trendzie spadkowym od III kw. 2023 r. Zdaniem analityków, ma na to wpływ spadek zapotrzebowania na wieprzowinę w UE i na rynkach ekspertowych, zwłaszcza w Chinach. Jak wskazują eksperci, niskie ceny skupu żywca wieprzowego są również pokłosiem postępującej odbudowy pogłowia świń w UE.
– Podtrzymujemy naszą ocenę, zgodnie z którą dołek cenowy na rynku wieprzowiny został osiągnięty w I kw. 2025 r., a następnie ceny zaczną stopniowo rosnąć. W kierunku wzrostu cen oddziaływać będzie oczekiwane przez nas zwiększenie kosztów produkcji, jak również ożywienie popytu na wieprzowinę w warunkach rosnącej siły nabywczej gospodarstw domowych – czytamy w analizie ekspertów Credit Agricole.
Jako główne czynniki ryzyka, eksperci Credit Agricole podają rozprzestrzenianie się ASF w Europie i wystąpienie pryszczycy w Niemczech.
Wzrost wartości eksportu wieprzowiny
Analiza danych rynkowych przygotowanych przez ekspertów Credit Agricole wykazała, że w wartość eksportu polskiego żywca, mięsa i przetworów w roku 2024 osiągnął 4,4%, czyli był niższy w stosunku do wyniku z roku 2023 o 2,9%. Zdaniem analityków, był to efekt wzrostu wolumenu sprzedaży, przy jednoczesnym spadku cen uzyskiwanych przez eksporterów.
Jaka będzie cena skupu świń na koniec 2025 i 2026 r.?
Prognozy cen skupu dla rynku świń są obiecujące. Po pogorszeniu opłacalności produkcji ze stycznia br. eksperci przewidują podwyżkę cen skupu.
– Cena skupu żywca wyniosła w styczniu 2025 r. 5,74 zł/kg (-18,6% r/r), a cena pasz dla świń 1,80 zł/kg (-1,8% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się w styczniu na poziomie 3,18 wobec 3,84 przed rokiem, wskazując na istotne pogorszenie opłacalności produkcji. Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych prognozujemy, że cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2025 r. wyniesie ok. 6,50 zł/kg oraz 7,00 zł/kg na koniec 2026 r. – wynika z podsumowania analizy ekspertów Credit Agricole.
Przeczytaj również:
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz
Źródło: AGROmapa