W artykule przeczytasz:
- ASF skutecznie uniemożliwia przywrócenie eksportu Polskiej wieprzowiny na rynki krajów trzecich
- Jak zmieni się konsumpcja mięsa wieprzowego w Europie na przestrzeni najbliższych lat?
- W Europie spożycie wieprzowiny maleje, a na świecie rośnie
- W Polsce branża mięsna odpowiada za 20% całego eksportu rolno-spożywczego
- Aktualne wyzwania i bariery stojące przed polskim sektorem wieprzowiny
ASF skutecznie uniemożliwia przywrócenie eksportu Polskiej wieprzowiny na rynki krajów trzecich
Moglibyśmy więc myśleć o rynkach eksportowych, jednak w przypadku Polski czy Niemiec wciąż ogromnym wyzwaniem jest przywrócenie eksportu wieprzowiny na rynki państw trzecich, przede wszystkim do krajów azjatyckich, ze względu na afrykański pomór świń. Trwające od dawna rozmowy w sprawie uznania regionalizacji wciąż nie przynoszą oczekiwanych efektów.
Branża mięsna musi skupić się na utrzymaniu najwyższych standardów jakości, a także na dostosowywaniu się do coraz to nowych norm i przepisów. Zmieniające się regulacje weterynaryjne i wyśrubowane wymogi w Unii Europejskiej stanowią barierę dla eksportu mięsa, gdyż podnoszą kos...