Rolnik musi dołożyć do tucznika prawie 40 zł. I to w cyklu zamkniętym [WYLICZENIA]Sieszeńska
StoryEditorRolnicy pod ścianą

Rolnik musi dołożyć do tucznika prawie 40 zł. I to w cyklu zamkniętym [WYLICZENIA]

30.12.2024., 15:30h

Ceny świń w Polsce gwałtownie spadły. Przy obecnych kosztach produkcji rolnik musi dołożyć do tucznika prawie 40 zł w cyklu zamkniętym. Jaki jest koszt utrzymania 1 lochy? Jaki jest koszt wyprodukowania 1 tucznika? Sprawdź wyliczenia eksperta.

Ceny świń drastycznie niskie

Producenci świń znaleźli się w dramatycznej sytuacji. Przed Świętami Bożego Narodzenia ceny skupu mocno spadły. Miejscami tuczniki skupowano nawet po 5,35 zł/kg. 

- Niewątpliwie w ostatnim okresie sytuacja hodowców/producentów znacznie się pogorszyła w wyniku obniżek. Jedni upatrują te obniżki głównie w zmowie cenowej zakładów, inni wskazują na sytuacje na rynku nie tyle polskim, co europejskim (wszakże jesteśmy na rynku wspólnotowym). Prawda leży jak zwykle gdzieś po środku – tłumaczy Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.

Czarniak zaznacza, że obniżki w Europie spowodowane są sytuacją światową, nikłym popytem na drogą wieprzowinę z UE oraz obawami o nałożenie ceł na mięso importowane z Europy do Chin. W Polsce ten spadek jest jednak wyraźniejszy niż w Niemczech. 

Jednocześnie Polska jest importerem wieprzowiny. Produkujemy znacznie mniej tego mięsa niż potrzebujemy, a spadek pogłowia świń pogłębia się. Mimo tego, ceny od lat są na niskim poziomie.

Jaki jest koszt utrzymania 1 lochy?

O opłacalności produkcji decyduje jednak nie tylko cena, ale przede wszystkim jej relacja do kosztów. Dlatego Czarniak przeprowadził analizę kosztów produkcji tuczników i utrzymania loch w cyklu zamkniętym. Wyliczenia są prowadzone dla cyklu zamkniętego.

Przyjął cenę 7,60 zł za kg w klasie E i 6,08 zł/kg wż netto, a wagę tucznika na 100 kg. Ceny pasz za tonę robionych we własnym zakresie określił na poziomie:

  • locha prośna - 1452,43 zł netto
  • locha karmiąca - 1523 zł netto
  • pasza typu starter - 2132,59 zł netto
  • pasza typu grower 1267,43 zł netto
  • pasza typu finiszer- 1198,18 zł netto
  • superprestarter (pasza gotowa) -  4180 zł netto za tonę.

Koszt utrzymania 1 lochy w jednym cyklu produkcyjnym wyliczył na 1918,49 zł. Złożyły się na to koszty żywienia, inseminacji, energii, wody, pracy ludzkiej, paszy dla prosiąt, obsługi weterynaryjnej, czy remontu stada. 

- Koszt prosięcia zależy wówczas od tego, ile prosiąt się uda odsadzić od maciory. W moich wyliczeniach przyjąłem wartość 11 prosiąt odsadzonych. Biorąc to pod uwagę, koszt prosięcia w wieku 4 tygodni i masie około 8 kg możemy określić na 174,41 zł -wylicza Bartosz Czarniak. 

Koszty utrzymania loch w jednym cyklu produkcyjnym: 

  • remont stada 0,2 x 1480 zł – 296 zł
  • pasza dla loch – 716,05 zł
  • pasza dla prosiąt - 296,44 zł
  • inseminacja – 80 zł
  • lekarz weterynarii, leki i higiena – 190 zł
  • energia, woda – 140 zł
  • pozostałe koszty – 200 zł
  • razem koszty bezpośrednie: 1918,49 zł

Koszt żywienia lochy:

  • żywienie od pokrycia do 90 dnia ciąży (90 dni x 2,6 kg x 1452,43 zł) = 339,87 zł
  • żywienie od 90 dnia do porodu (24 dni x 3 kg x 1523 zł) = 109,66 zł
  • żywienie w trakcie laktacji (28 dni x 5,5 kg x 1523 zł) = 234,54 zł
  • żywienie od osadzenia do pokrycia (6 dni x 3,5 kg x 1523 zł) = 31,98 zł
  • razem: 716,05 zł

Jaki jest koszt wyprodukowania 1 tucznika? 

Jeśli zaś chodzi o koszt warchlaka, ekspert Polsus wyliczył go na 274,41 zł netto, przy paszy 2132,59 zł za tonę. W kolejnych etapach, biorąc pod uwagę koszty pasz grower, finiszer oraz ponoszone koszty bezpośrednie, Czarniak wylicza, że koszt wyprodukowania 100 kg tucznika w cyklu zamkniętym wynosi 645,70 zł. 

- Gdy zestawimy to z obecną ceną za tuczniki, która wynosi 6,08 zł za kg możemy być niemile zaskoczeni, ponieważ wartość rynkowa tak wyprodukowanego tucznika wynosi 608 zł netto, czyli 37,70 zł poniżej tego, czego powinniśmy uzyskać by wyjść na 0. I to mówimy o cyklu zamkniętym! – zaznacza ekspert. Dodaje, że wyliczenia nie uwzględniły różnych sposobów żywienia, ale nie zmienia to faktu, że obecne stawki nie gwarantują opłacalności produkcji i nie sprzyjają myślom o odbudowie pogłowia.

Koszt produkcji tucznika 100 kg 

  • koszt prosięcia – 174,41 zł
  • żywienie etap pierwszy – 77,63 zł
  • żywienie etap drugi – 85,17 zł
  • żywienie etap trzeci – 100,17 zł
  • żywienie etap czwarty – 89,86 zł
  • woda – 2,26 zł
  • obsługa weterynaryjna – 25 zł
  • koszty pracy ludzkiej – 91,20 zł
  • razem koszty bezpośrednie – 645,70 zł

Kamila Szałaj

image
Zmowa cenowa?

Rolnicy zawiadomili UOKiK. "Duzi gracze poczuli krew i z nas ciągną"

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. styczeń 2025 20:14