Mykotoksyny w zbożach – jakie limity?
Bez echa przeszło przyjęcie przez Komisję Europejską dwóch rozporządzeń w sprawie nowych limitów na zawartość mykotoksyn w zbożach i produktach zbożowych, choć te zaczną obowiązywać już od 1 lipca br.
Jak zmienią się progi zawartości mykotoksyn od 1 lipca?
Jak poinformował niemiecki portal agrarheute.com, w roku 2024 Unia Europejska zaakceptowała dwa rozporządzenia w sprawie zmiany dopuszczalnego poziomu mykotoksyn w zbożach i niektórych produktach zbożowych. Głównym celem podjętego działania jest ograniczenie zagrożeń dla zdrowia konsumentów.
Z nowo wprowadzonych przepisów jednoznacznie wynika, że wprowadzony został maksymalny poziom toksyn T-2 i HT-2 na 50 mikrogramów na kilogram. Inaczej przedstawia się sytuacja w przypadku maksymalnego poziomu toksyny DON w nieprzetworzonych zbożach, której zawartość została obniżona z 1 250 do 1 000 mikrogramów na kilogram. Przyjęte przepisy wskazują, że obniżce uległy progi obowiązujące w pszenicy i zbożach.
Najwyższe limity zostały również wprowadzone w przypadku produktów zbożowych, przemiału, wypieków i makaronów.
Niemieccy rolnicy nie obawiają się nowych przepisów
Jak się okazuje, nowelizacja przepisów nie przypadła do gustu rolnikom z Niemiec, których uprawy zbóż doświadczyły w tym roku obfitych opadów deszczu. Farmerzy obawiają się, że w zaistniałej sytuacji zebrane przez nich plony przekroczą dopuszczalne limity wilgotności.
Co z produktami zbożowymi wyprodukowanymi na nowych zasadach?
Producenci produktów zbożowych, które zostaną zgodnie z prawem oddane do użytku przed 1 lipca br., nie muszą się obawiać, ponieważ będą mogli je wprowadzić do obrotu, jeśli tylko termin przydatności umieszczony na opakowaniu wskaże na zdatność do spożycia.
Źródło: agrarheute.com