W Hiszpani produkcja żywca wieprzowego wzrasta
W ciągu ostatnich dziesięciu lat produkcja żywca wieprzowego w Hiszpanii rosła silniej niż w jakimkolwiek innym unijnym kraju. Tempo wzrostu było wyższe nawet niż u takich światowych świńskich gigantów, jak Brazylia czy USA. W latach 2010–2020 Hiszpanie zwiększyli pogłowie świń o 6,7 mln świń (27%) do 31,4 mln sztuk, a produkcja wieprzowiny wzrosła prawie o 50% – do 5 mln ton. Tym samym kraj ten urósł do rangi trzeciego producenta wieprzowiny na świecie. W maju br. w porównaniu z majem 2020 roku tamtejsze gospodarstwa trzodowe zwiększyły pogłowie świń o ponad 1 mln do 32,41 mln sztuk. W tym roku, najprawdopodobniej pierwszy raz, ubojowi zostanie poddanych 58 mln świń, a produkcja wieprzowiny wzrośnie o 4% do 5,2 mln ton.
Tempo nadal szybkie
Jak zaznacza Miquela Àngel Bérges, w ostatnich latach hiszpańscy producenci mięsa znacznie zwiększyli swoje możliwości ubojowe i chłodnicze oraz rozszerzyli swoją działalność na zagranicznych rynkach, co spowodowało gwałtowny wzrost eksportu. Zacieśniła się też współpraca pomiędzy producentami trzody z przedsiębiorstwami paszowymi oraz ubojniami, ...