Nowe taryfy
W momencie wejścia w życie umowy zniesione zostaną taryfy celne na wywóz produktów rolno-spożywczych z Unii Europejskiej. Rozszerza się również ochronę tradycyjnych unijnych produktów spożywczych, w tym win, poprzez przyjęcie naszego systemu oznaczeń geograficznych.
Do zera spadną taryfy na wszystkie produkty, w tym na kluczowe unijne produkty eksportowe, takie jak: wieprzowina, wino i wino musujące, karma dla zwierząt, czekolada, wyroby cukiernicze i lody oraz produkty mleczne, w tym sery.
Jak wskazuje unijny raport oceniający skutki wprowadzenia porozumienia, Unia bardzo ostrożnie otwiera swój rynek na import produktów rolno-spożywczych z Nowej Zelandii. W przypadku produktów wrażliwych dostęp do rynku UE będzie ograniczony przez wdrażane stopniowo kontyngenty taryfowe. Na przykład docelowo kontyngent taryfowy na wołowinę odpowiada 0,15% jej konsumpcji w Unii, a ilości wynegocjowane na masło, sery i mleko w proszku z Nowej Zelandii odpowiadają odpowiednio 0,71%, 0,27% i 1,3% unijnej konsumpcji.
Wołowina i baranina
Zgodnie z umową Unia Europejska zezwoli na przywóz mięsa wołowego w ramach kontyngentu taryfowego z cłem zmniejszonym ...