Luty na GDT rozpoczął się wzrostem indeksu cen i wzrostem sprzedaży. W porównaniu do aukcji z 17 stycznia, indeks cen 6 lutego wzrósł o 3,2% a sprzedaż o 2,2% do 32,58 tys. t.
Znaczny wzrost ceny masła na GDT
Zaskakująco, bo aż o 6,6% odbiły ceny masła, które sprzedano za 4745 dolarów/t. To pierwsze tak wyraźne odbicie cen tego tłuszczu od sierpnia ubiegłego roku.
Poza masłem zdrożały bezwodny tłuszcz mleczny, pełne mleko w proszku, cheddar i maślanka w proszku. Ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego wzrosły o 4,8% do 5586 dolarów/t. Pełne mleko w proszku zyskało na wartości 3,8%, osiągając cenę na poziomie 3329 dolarów/t. Cheddar zdrożał o 2,3% do 4980 dolarów/t.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku nie zmieniły się
W stosunku do ostatniej aukcji ceny odtłuszczonego mleka w proszku nie zmieniły się pozostając na poziomie 2829 dolarów/t. Laktoza i serwatka w proszku nie były oferowane na tej aukcji.
Magdalena Szymańska