Poziom indeksu cen żywności najwyższy w historii
Opracowywany co miesiąc indeks cen żywności FAO w lutym średnio wynosił 140,7 punktu. Jest to o 3,9% więcej niż w styczniu i 20,7% więcej niż w lutym 2021. FAO informuje, że osiągnięty w lutym wynik jest najwyższy w historii - pobił dotychczasowy rekord z lutego 2011 o 3,1 punktu.
Indeks cen olejów roślinnych wzrósł o 8,5% w stosunku do poprzedniego miesiąca i osiągnął rekordowy poziom. Główną przyczyną tego wzrostu był utrzymujący się popyt importowy. Równocześnie na rynku mniej dostępne były oleje palmowe z Indonezji. Pojawiła się także perspektywa mniejszej produkcji soi w Ameryce Południowej oraz mniejszego eksportu oleju słonecznikowego z powodu zakłóceń w regionie Morza Czarnego.
Wskaźnik cen produktów mlecznych był w lutym średnio o 6,4% wyższy niż w styczniu. Wynikało to z niższych niż oczekiwano dostaw mleka w Europie Zachodniej i Oceanii przy utrzymującym się popycie, zwłaszcza z Azji Północnej i Bliskiego Wschodu.
Ceny zbóż i mięsa także w górę
W porównaniu ze styczniem ceny zbóż ogółem wzrosły o 3%. Przyczyniły się do tego obawy o warunki upraw w Ameryce Południowej, niepewność co do eksportu oraz rosnące ceny eksportowe pszenicy, które wzrosły o 2,1%.
Światowe ceny kukurydzy były o 5,1% wyższe w lutym niż w styczniu. Ten wzrost także jest wynikiem połączenia utrzymujących się obaw o stan upraw w Argentynie i Brazylii, rosnących cen pszenicy oraz niepewności dotyczącej eksportu kukurydzy z Ukrainy.
Najniższy wzrost, bo tylko o 1,1% w stosunku do stycznia, odnotował wskaźnik cen mięsa. FAO zaobserwowała gwałtowny wzrost w obszarze handlu mięsem wieprzowym i wołowym przy równoczesnym spadku cen drobiu i mięsa owczego.
FAO zaznacza jednak, że ceny mięsa są w dużej mierze szacowane na podstawie cen prognozowanych i obserwowanych, gdyż większość danych nie jest dostępna w okresie obliczania i publikowania indeksów.
Światowe konflikty są pośrednią przyczyną wzrostu cen
Jak informuje FAO, niepokój o warunki upraw i odpowiednie możliwości eksportowe to tylko część przyczyn wzrostu cen żywności. Większy wpływ mają na nie koszty produkcji, zwłaszcza z sektorów energii, nawozów i pasz.
- Wszystkie te czynniki mają tendencję do zmniejszania marż zysku producentów żywności, zniechęcając ich do inwestowania i rozszerzania produkcji - skomentował ekonomista FAO Upali Galketi Aratchilage.
Jakie prognozy dla rynku zbóż na 2022?
W raporcie FAO uwzględniono także prognozy dla rynku zbóż w nadchodzącym sezonie. Według przewidywań, światowa produkcja pszenicy ma wzrosnąć do 790 milionów ton. Uprawy w Ameryce Północnej i Azji zrównoważą niewielki spadek w Unii Europejskiej.
FAO zaktualizowało również swoją prognozę światowej produkcji zbóż. Obecnie ustalono ją na 2 796 mln ton, co stanowi wzrost o 0,7% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Prognozy w zakresie światowego handlu zbożami także wzrosły. FAO oszacowało je na 484 milionów ton, co stanowi wzrost o 0,9% w porównaniu z poziomem 2020/2021. Ta prognoza nie uwzględnia jednak potencjalnych skutków konfliktu w Ukrainie. FAO informuje, że monitoruje rozwój sytuacji i we właściwym czasie oceni wpływ wojny na rynek obrotu zbożami.
Z.Ć.
fot. Pixabay