Jak wynika z wyliczeń GUS, ceny skupu podstawowych produktów rolnych wzrosły w marcu 2021 w porównaniu do lutego o 6,2 proc. Były także wyższe o 5,3 proc. w stosunku do roku poprzedniego.
- W porównaniu z lutym 2021 r. wzrosły ceny skupu większości produktów rolnych, z wyjątkiem cen owsa i żywca wołowego. Spadły natomiast w skali roku ceny ziemniaków i żywca wieprzowego - informuje GUS.
W marcu 2021 r. ceny pszenicy w skupie (94,20 zł za dt), wzrosły zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 2,7 proc.), jak i w skali roku (o 26,9 proc.). W skupie za żyto płacono 73,88 zł za dt, tj. o 6,9 proc. więcej niż w lutym 2021 r., a także o 31,2 proc. więcej niż w marcu 2020 r.
Z kolei cena ziemniaków w skupie wyniosła średnio 64,55 zł za dt i była o 4,9 proc. wyższa niż w lutym br. Utrzymał się jednak, notowany od kwietnia 2020 r., jej spadek w skali roku – o 29,1 proc.
Stawki żywca wołowego ukształtowały się na poziomie 6,87 zł za kg i były niższe niż w lutym 2021 r. (o 2,1 proc.), ale wyższe w porównaniu do marca 2020 r. (o 10,0 proc.). Natomiast cena żywca wieprzowego (5,36 zł za kg) wzrosła w porównaniu z lutym br. o 23,0 proc., jednak w jedenastym z kolei miesiącu była niższa w skali roku (o 14,7 proc.). Jeśli zaś chodzi o drób rzeźny jego cena (3,99 zł za kg) była wyższa zarówno w stosunku do poprzedniego miesiąca (o 5,2 proc.), jak i do marca 2020 r. (o 5,3 proc.).
Za 1 hl mleka płacono w skupie 151,53 zł, tj. więcej zarówno w porównaniu z lutym 2021 r. (o 1,6 proc.), jak i z analogicznym miesiącem poprzedniego roku (o 10,7 proc.).
ksz, oprac. na podst. GUS