StoryEditorWiadomości rolnicze

Ile za byka czy jałówkę dostają rolnicy w Niemczech, Francji czy Austrii, a ile w Polsce?

07.02.2022., 14:02h
Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie w całej Europie. To oczywiście przekłada się na wzrost cen. Sprawdzamy, ile za byki i jałówki dostają rolnicy w poszczególnych krajach. Gdzie jest najdrożej, a gdzie najtaniej?

Ceny bydła nadal biją rekordy, nie tylko w Polsce, ale i w innych krajach UE. Od ubiegłego roku na rynku unijnym stawki wzrosły średnio o 33 proc. Producenci otrzymują 3,64 euro/kg w wadze poubojowej (powyżej 16 zł/kg). Niemal wszędzie brakuje krów, co wynika m.in. z dobrych cen mleka.

Niemieccy rolnicy dostają za bydło najwięcej

W Niemczech ceny buhajów, krów i jałówek osiągają historycznie wysokie poziomy i są najwyższe w całej UE. 

- Wciąż niewielka podaż bydła nie wystarcza na pokrycie całego popytu. Rezultatem znów są rosnące ceny – wyjaśnia niemieckie Stowarzyszenie Zrzeszeń Producentów Żywca i Mięsa.

Obecnie w Niemczech za młode byki w wadze ubojowej rolnicy otrzymują 4,93 euro/kg (22,54 zł/kg) wbc (kl. R3). Jałówki są wyceniane na 4,49 euro/kg (20,45 zł/kg).

A jakie są ceny skupu bydła w innych krajach? 

Poza Niemcami najwyższe stawki notują producenci w Szwecji, Polsce, Austrii i Hiszpanii. Na drugim biegunie są Rumunia, Belgia i Litwa. Tam ceny są niewiele powyżej 3 euro/kg. 

Czy ceny bydła jeszcze wzrosną?

Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. To oczywiście przekłada się na wzrost cen, który prawdopodobnie utrzyma się w najbliższych miesiącach.

- Ograniczona podaż, jeśli wolumen importu z krajów trzecich do Europy nie wzrośnie skokowo, będzie w dalszym ciągu kluczowym czynnikiem utrzymania aktualnego poziomu cen lub niewielkiego trendu wzrostowego – oceniają analitycy banku ING. 

Ceny skupu bydła w krajach UE (kl. R3, dane z 23.01.2022 r.)

  • Austria – byki: 4,47 euro/kg (20,29 zł/kg), jałówki: 4,21 euro/kg (19,11 zł/kg)
  • Belgia - byki: 3,33 euro/kg (15,12 zł/kg), jałówki: 3,74 euro/kg (16,98 zł/kg)
  • Czechy - byki: 3,96 euro/kg (17,98 zł/kg) 3,26 euro/kg (14,80 zł/kg)
  • Dania - byki: 4,11 euro/kg (18,66 zł/kg), jałówki:  4,27 euro/kg (19,39 zł/kg)
  • Francja - byki: 4,40 euro/kg (19,98 zł/kg), jałówki:  4,43 euro/kg (20,11 zł/kg)
  • Hiszpania - byki: 4,42 euro/kg (20,07 zł/kg), jałówki:  4,40 euro/kg (19,98 zł/kg)
  • Niderlandy - byki: 4,44 euro/kg (20,16 zł/kg), jałówki:  2,63 euro/kg (11,94 zł/kg)
  • Litwa - jałówki: 3,34 euro/kg (15,16 zł/kg)
  • Niemcy - byki: 4,93 euro/kg (22,38 zł/kg), jałówki:  4,49 euro/kg (20,38 zł/kg)
  • Polska - byki: 4,47 euro/kg (20,29 zł/kg), jałówki:  4,34 euro/kg (19,70 zł/kg)
  • Portugalia - byki: 4,32 euro/kg (19,61 zł/kg), jałówki: 4,29 euro/kg (19,48 zł/kg)
  • Rumunia - byki: 3,16 euro/kg (14,35 zł/kg), jałówki:  3,26 euro/kg (14,80 zł/kg)
  • Szwecja - byki: 4,71 euro/kg (21,38 zł/kg), jałówki:  4,72 euro/kg (21,43 zł/kg)
  • Włochy - byki: 3,71 euro/kg (16,84 zł/kg), jałówki:  4,38 euro/kg (19,89 zł/kg)

oprac. Kamila Szałaj, fot. A. Rutkowski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 15:37