Świń brakuje, ceny rosną
Ceny świń w UE rosną nieprzerwanie od kilku tygodni. W ubiegłym tygodniu Holandia, Belgia i Austria zanotowały bardzo wysokie wzrosty o 25 centów/kg wagi poubojowej. Mniejsze podwyżki cenowe wystąpiły w Hiszpanii (+8 centów), Francji (+6 centów), Danii (+5 centów).
Z kolei w tym tygodniu w Niemczech na dużej giełdzie VEZG, organizowanej przez Zrzeszenie Producentów Żywca i Mięsa świnie zdrożały o 7 centów. To oznacza, że w ciągu tygodnia ceny tuczników skoczyły do poziomu 1,92 euro/kg.
Czy ceny tuczników nadal będą rosnąć?
Podwyżki biorą się przed wszystkim stąd, że w Europie brakuje żywca. Poza tym w wielu krajach znoszone są ograniczenia związane z pandemią koronawirusa. Dodatkowo Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a pogoda zachęca do grillowania.
Ponadto europejscy eksporterzy obserwują rosnący popyt ze strony Azji, chociaż Chiny nie kupują jeszcze większych ilości.
- Podaż żywca wieprzowego na rynku unijnym jest niewystarczająca. Zakłady mięsne nie są w stanie wykorzystać swoich pełnych mocy przerobowych. W wielu krajach przetwórcy skarżą się, że nie mogą przełożyć wyższych cen zakupu suro...