StoryEditorCeny rolnicze

Jałówki zdrożały nawet o 1 zł/kg. Jakie są aktualne ceny bydła w Polsce?

14.02.2023., 08:02h
Ceny bydła utrzymują się w lekkim trendzie wzrostowym. Część zakładów mięsnych i ubojni po raz kolejny podniosła stawki - niektóre nawet o 1 zł/kg. Po ile aktualnie skupują byki, krowy i jałówki w kraju? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

Ceny bydła lekko wzrosły

W ostatnim tygodniu ceny skupu bydła lekko drgnęły w górę. Część monitorowanych przez nas zakładów mięsnych i ubojni podniosła cenniki. Np. Osi Poland Foodworks zwiększył stawki poubojowe w każdej kategorii o 40 gr/kg, Mościbrody za byki płacą o 20-30 gr więcej, a Jóźwiakowski za jałówki nawet o 1 zł więcej.

Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,40 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,70 zł/kg, a za krowy - 8,70 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek wynoszą dochodzą do 21,60 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 30 stycznia-5 lutego 2023 roku krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali przeciętnie 10,67 zł/kg wobec 10,66 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była o 2 proc. niższa niż na początku stycznia br., ale o 12 proc. wyższa niż przed rokiem. Za byki 12-24 miesiące w okresie 30 stycznia-5 lutego 2023 roku płacono średnio 11,64 zł/kg, za krowy 8,71 zł/kg, a za jałówki 11,44 zł/kg.  

W Niemczech gwałtownie spadła produkcja wołowiny

W Niemczech w 2022 roku bardzo mocno spadła produkcja mięsa - gwałtowniej niż kiedykolwiek wcześniej. W przypadku wołowiny spadek wyniósł aż 8,2 proc. w porównaniu do 2021 roku, a liczba sztuk bydła poddanych ubojowi zmniejszyła się o 7,8 proc. Decydującym czynnikiem obniżenia produkcji mięsa był mniejszy o 10 proc. wolumen ubojów krów.

Mimo mniejszego pogłowia i niższych ubojów, w tym tygodniu cena byków i jałówek nie wzrosła. Podrożały tylko krowy.

- Na początku bieżącego tygodnia rynek młodych buhajów charakteryzuje się zrównoważonymi warunkami podażowo-popytowymi. Można spodziewać się stabilnych cen. Wyższe ceny uzyskują krowy rzeźne - wyjaśnia Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa VEZG.

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 5,03 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,95 euro/kg, a krów 4,07-4,27 euro/kg.

Ceny skupu bydła w Polsce niższe niż w UE

Na przełomie stycznia i lutego w UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i wyniosła średnio 508,73 euro/100 kg masy poubojowej schłodzonej.

Jak wylicza KOWR był to poziom cen o 1 proc. niższy niż przed miesiącem, ale o 14 proc. wyższy niż przed rokiem. Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce wyniosła 482,11 EUR/100 kg, o 5 proc. mniej niż średnio w UE. Więcej niż w Polsce za bydło rzeźne otrzymywali dostawcy m.in. z Irlandii (542,18 euro/100 kg), Francji (528,68 euro/100 kg), Hiszpanii (528,65 euro/100 kg) i Niemiec (501,94 euro/100 kg), a mniej – dostawcy niderlandzcy (444,11 euro/100 kg).

Czy ceny bydła spadną przez kryzys na rynku mleka?

Zawirowania w branży mlecznej rodzą dużą niepewność. Hodowcy bydła obawiają się, że przez spadające ceny mleka rolnicy mleka będą ograniczać bądź likwidować stada krów mlecznych. Wzrośnie więc podaż bydła do uboju.

- Spore obniżki cen skupu mleka wprowadzane przez niektóre zakłady przetwórcze mogą w istotny sposób wpłynąć na gospodarstwa utrzymujące stada krów mlecznych. Jeśli korekty w cennikach będą w dalszym ciągu się pogłębiać to część hodowców może być zmuszona do likwidacji produkcji mleka. Zwiększenie podaży żywca wołowego na rynku może przełożyć się na presję cenową i dalsze korekty stawek - oceniają analitycy banku ING. Więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ.

Jakie są ceny skupu żywca wołowego w Polsce 10 lutego (w porównaniu do 3 lutego 2023 r.)?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 20,70 zł/kg (wzrost o 40 gr);
  • jałówki (kl. O): 20,80 zł/kg (wzrost o 40 gr);
  • krowy (kl. O): 18,40 zł/kg (wzrost o 40 gr);

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10,00-12,50 zł/kg (spadek o 1,50 zł);
  • jałówki: 10,00-12,50 zł/kg (spadek o 1,50 zł);
  • krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 21,60 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. R): 22,20 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 21,00 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. R): 21,60 zł/kg (bez zmian);

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 11-13 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian),
  • krowy 6,00-9,00 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 20,80 zł/kg (wzrost o 30 gr),
  • byki (kl. R): 21,20 zł/kg (wzrost o 30 gr),
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,30 zł/kg (wzrost o 20 gr),
  • jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. R): 22,20 zł/kg (bez zmian);
  • krowy (320 kg mięsa): 18,40 zł/kg (bez zmian);

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 11,20-14,50  zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 9,80-14,50 zł/kg (bez zmian).

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 11,70 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10,30 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: do 9,40 zł/k (bez zmian).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 11,00-13,50 zł/kg (wzrost o 50 gr),
  • jałówki: 11,00-12,50 zł/kg (wzrost o 50 gr -1 zł),
  • krowy: 8,80 - 10,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
Fot. arch., wykres: KOWR

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 09:29