Kolejny tydzień z rzędu wzrosły ceny bydła. Za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,90 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10-11,50 zł/kg, a za krowy - 8,10 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 17,80 zł/kg, bo mocno ich brakuje.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 28.02.2022 – 6.03.2022r roku średnia cena żywca wynosiła 10,00 zł za kg. To o 16 gr więcej niż w poprzednim tygodniu między 21 a 27 lutego. To także o 5,2 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o ponad 48,7 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły 20,22 zł/kg w wadze poubojowej.
W Niemczech ceny bydła biją historyczne rekordy
Wysokie ceny bydła utrzymują się w całej Unii Europejskiej. Powodem tych podwyżek są oczywiście braki bydła na rynku.
- Zbyt mała podaż bydła oraz rosnący popyt wymuszają dalsze, znaczące podwyżki cen - ocenia niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Z danych Meat Market Observatory wynika, że w UE średnia cena bydła wynosiła 4,64 euro/kg.
Do kiedy będą rosły ceny bydła?
Zdaniem analityków rynkowych wysokie ceny bydła utrzymają się w najbliższych miesiącach, dopóki nie wzrośnie podaż.
Grzegorz Rykaczewski z Santander Banku zaznacza, że ewentualne zwiększenie dostępności bydła nastąpi dopiero za jakiś czas.
Ceny bydła rekordowo wysokie, ale koszty produkcji też
Wysokie ceny bydła napędzane są także rosnącymi w zawrotnym tempie kosztami produkcji. Bardzo mocno drożeją przede wszystkim pasze, paliwo i nawozy, co oczywiście znacznie obniża opłacalność chowu bydła.
Ceny skupu żywca wołowego w Polsce
Osi Poland Foodworks – byki 19,40 zł/kg (kl. O) (wzrost o 90 gr), jałówki 18,50 zł/kg (kl. O) (wzrost o 1 zł), krowy 18,00 zł/kg (kl. O) (wzrost o 2 zł);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 11,80 zł/kg (wzrost o 30 gr), jałówki 11,50 zł/kg (wzrost o 50 gr), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 19,40 zł/kg ( kl. O) (wzrost o 1 zł), 20,00 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł), jałówki: 18,80 zł/kg (kl. O) (wzrost o 1 zł), 19,40 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – byki 11,00 – 13,00 zł/kg (wzrost o 2-4 zł), jałówki 10,00 – 11,00 zł/kg (wzrost o 2-4 zł).
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 19,60 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,80 zł/kg (kl. R,) (bez zmian) 20,00 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (bez zmian), jałówki 18,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,00 zł/kg (kl. R) (bez zmian), krowy 17,50 zł/kg (320 kg mięsa) (bez zmian);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 11,20 zł/kg (bez zmian), jałówki - 9,30 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 10,50 - 12,00 zł/kg (wzrost o 1,60 zł), jałówki 8,50 11,00 zł/kg (wzrost o 1,40 gr), krowy – 8,50 zł/kg (bez zmian).
oprac cen. M. Czubak
fot. M.Szymańska