W Hiszpanii i Niemczech znacznie niższy popyt na wieprzowinę niż zakładano
Zwykle okres wakacyjny na rynku hiszpańskim wiązał się ze wzrostem popytu przyjeżdżających tam turystów na wieprzowinę. W tym roku tak się nie stało. Mięso zalega w chłodniach i mroźniach. Dodatkowo, według informacji podanych przez ISN, część tamtejszych zakładów straciła licencję na eksport mięsa wieprzowego do Chin.
Spodziewany w ostatnich tygodniach wzrost popytu na wieprzowinę był także niski w Niemczech. Notowania niemieckiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Producentów Zwierząt Gospodarskich i Mięsa (VEZG) z dnia 1.09.2021 r. wykazały, ze cena za kilogram wieprzowiny spadła do poziomu najniższego od lutego 2021 r., a więc do kwoty 1,25 €/kg (spadek o 5 centów).
W strefach ASF ceny skupu żywca oferują o 1 zł/kg mniej za świnie
POL-PIG (Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej) informuje w swoim komunikacie, że stawki w polskich skupach, które są zależne od cen niemieckich, spadły ok. 30 gr/kg wagi poubojowej. W strefach wolnych od ASF za kilogram mięsa w klasie E zakłady mięsne oferują 5, 90 zł/kg. W strefie czerwonej ASF cena ta wynosi ok. 4,90 zł/kg.
POL-PIG: wchodzimy w okres likwidacji produkcji świń i firmy z branży
POL-PIG zauważa, że obecna sytuacja rynkowa przypomina błędne koło, ponieważ ubojnie nie chcą skupować nadwyżki tuczników nawet za niską stawkę, przez co cena nadal spada. Na dodatek do Polski importowany jest tani żywiec z Europy Zachodniej.
- Z powodu braku opłacalności produkcji wielu rolników wstrzymało wstawienia nowych partii prosiąt do tuczu. Wchodzimy w kryzys, który powoduje nie tylko stopniową likwidację produkcji żywca wieprzowego, ale również negatywnie oddziałuje na firmy obsługujące produkcję świń - podsumowują przedstawiciele Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay