Wśród konsumentów rośnie zainteresowanie zakupami żywności bezpośrednio od rolnika. Wpływ na to ma nie tylko cena, niekiedy niższa niż na sklepowej półce, ale i doskonała jakość oferowanych produktów. Szczególnym zainteresowaniem, obok warzyw, cieszy się nabiał. Sprawdziliśmy więc, po ile rolnicy w Polsce sprzedają mleko, sery i jaja prosto ze swojego gospodarstwa.
Na Podlasiu mleko od rolnika kosztuje 3 zł
Ceny mleka na Podlasiu są mocno zróżnicowane. Litr można kupić już za 3 zł. Jest to oczywiście mleko pełne, świeże i niepasteryzowane.
- Po mleko przychodzą do mnie turyści i miejscowi. Albo mają swoje butelki, albo im nalewam w swoje. I biorę za litr 3 zł. To o 50 groszy więcej niż dostaję od OSM Hajnówka – wyjaśnia nam pani Barbara z gminy Narewka (woj. podlaskie).
Z kolei sery podpuszczkowe typu korycińskiego kosztują u pani Barbary 35 zł za 1,3 kg sera.
- Ser, który robię z 8 l mleka waży 1,3 kg, a jego cena wynosi 35 zł/kg. Natomiast ser z 5 l mleka kosztuje 25 zł. Ser jest produkowany z różnymi przyprawami ziołowymi i dodatkami typu papryka, pomidory suszone czy czosnek niedźwiedzi – wyjaśnia rolniczka. Ale dodaje, że przy tak wysokiej cenie mleka w skupie i coraz droższej energii nie opłaca się robić serów.
Jogurty w woj. podlaskim prosto od rolnika można kupić za ok. 5-6 zł za opakowanie. W podobnej ceni jest litr maślanki.
Natomiast jajka na Podlasiu kosztują ok. 10-12 zł/10 sztuk. Ale jeśli klient bierze więcej, może liczyć na rabat.
Mleko, sery i jaja od rolnika najdroższe na Mazowszu
Z kolei mleko w woj. mazowieckim, w zależności od opakowania kosztuje między 5 a nawet 10 zł. Droższe jest w butelce szklanej, tańsze w plastikowej.
Jajka też mają różne ceny, ale średnio jest to 1,30 - 1,50 zł za sztukę.
- U mnie jajka kosztują od 1,20 do 1,50 zł/ sztukę. To zależy czy sam je dostarczam klientom, czy kupują u mnie. Najczęściej sprzedaję je jeżdżąc po pobliskich miastach po firmach. Mam tam stałych odbiorców. Oni sami by do mnie nie dojechali na wieś, więc ja dojeżdżam do nich – wyjaśnia nam pan Jerzy, zwany przez swoich klientów „Jajcarzem”.
W Wielkopolsce nabiałowa oferta rolników jest bogata
W Wielkopolsce mleko od rolnika kosztuje ok. 4-5 zł/l. Droższe jest to ekologiczne. Natomiast cena jaj jest zróżnicowana – od 80 gr do nawet 1,20 zł/sztukę.
- Mam 30 kur, które dają dużo jaj. A że mieszkam sama, to ich nie przejem. Więc sprzedaję na razie po 80 gr, ale od nowego roku pewnie podniosę cenę, bo zdrożały opakowania na jajka – mówi nam pani Małgorzata z powiatu tureckiego.
Na terenie województwa wielu rolników sprzedaje także sery i jogurty. Na przykład sery krowie podpuszczkowe z ziołami: czarnuszką, prowansalskimi, papryką słodką, pomidorem, czosnkiem niedźwiedzim czy bazylią kosztują ok. 50 zł/kg.
Droższe są sery solankowe z ziołami w słoiku, pokrojone w kostkę. Za opakowanie 180 ml trzeba zapłacić ok. 16-20 zł.
Od rolnika można kupić także masło. Cena jest niższa niż w sklepie – 25 zł/kg. Najczęściej produkt ten jest sprzedawany w kulkach po 40 dag w cenie 10 zł.
W okolicach Wrocławia mleko od rolnika kosztuje 4 zł
Mleko od rolnika na Dolnym Śląsku można kupić za ok. 4 zł. Cena jest też uzależniona od sposobu konfekcjonowania – drożej będzie w szklanej butelce z etykietą gospodarstwa, taniej w plastikowej, np. po wodzie mineralnej.
Pyszne sery kozie podpuszczkowe i kwasowo-podpuszczkowe kosztują ok. 60-70 zł.kg. Rolnicy robią także kulki serowe w zalewach olejowych z różnymi dodatkami. Słoiczek 180 ml kosztuje ok. 18 zł.
Prosto z gospodarstwa można kupić także jogurt owocowy lub z dodatkiem konfitury owocowej. To wydatek rzędu 6 zł/l.
W woj. kujawsko-pomorskim jest spora oferta serów i mleka koziego
W woj. kujawsko-pomorskim ser podpuszczkowy z pełnego, krowiego mleka z dodatkiem kozieradki, czubrycy czy czarnuszki kosztuje ok 30-35 zł/kg. Niemal dwukrotnie droższe są sery kozie. Wyższą cenę mają też produkty z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Np. ser żółty twardy krowi z mleka ekologicznego kosztuje 60 zł/kg.
Jajka są w cenie podobnej, jak w innych województwach – ok. 1,00 – 1,20 zł/sztukę