Polska na 3 miejscu w UE pod względem produkcji kaczek
Francja, Węgry i Polska, tak przedstawia się europejska czołówka krajów posiadających największą produkcję kaczek w 2021 r. Od 10 lat nasz kraj jest największym producentem drobiu w UE. Zainteresowanie kaczym mięsem wzrasta z roku na rok. Polskie kaczki trafiają nie tylko na eksport, ale również na stoły polskich konsumentów chętnie kupujących kacze mięso i produkty stworzone na jego bazie.
Właściwości zdrowotne mięsa z kaczki
Dobrze przyrządzone kacze mięso rozpływa się w ustach, jest kruche i soczyste, dlatego nie ma nic dziwnego w tym, że wskaźniki zakupu wzrastają. Ponadto, mięso z kaczki zawiera wiele właściwości zdrowotnych m.in.:
- jest lekkostrawne,
- posiada duże ilości dobrze przyswajalnego białka,
- zawiera witaminy z grup A, B i E,
- jest zasobne w mikro- i makroelementy,
- jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Jak przedstawia się produkcja drobiu w Polsce?
Od 2012 r. produkcja kaczek w Polsce stopniowo wzrasta. Z powodu częstego występowania wirusa ptasiej grypy, największy spadek pogłowia kaczek został odnotowany w 2021 r. i wyniósł 1,13 mln kaczek. Tak drastyczne zmniejszenie produkcji było wynikiem konieczności likwidacji stad zakażonych grypą ptaków. Liczba pogłowia kaczek, pomimo przymusowych uśpień, w 2021 r. wyniosła 5,27 mln szt. Drobiu.
Najwięcej gospodarstw zajmujących się produkcją kaczek w Polsce znajdziemy w województwach:
- wielkopolskim – 1,9 mln szt. (36% wolumenu produkcji krajowej),
- łódzkim – 1,1 mln szt. (22% wolumenu produkcji krajowej).
W których państwach na świecie polska kaczka jest jedzona najchętniej?
Od 2012 do 2021 r. wartość sprzedaży mięsa z kaczek zwiększyła się o 55 mln € i aktualnie wynosi 61 mln €. Tylko w okresie od stycznia do września 2022 r. za granicę Polski wyeksportowano 25 tys. ton mięsa z kaczek o łącznej wartości 89 mln €, dla porównania w analogicznym okresie 2021 r. było to tylko 19 tys. ton o wartości 42 mln €.
Najwięcej mięsa z kaczek w UE w 2021 r. jedli mieszkańcy:
- Niemiec 26 mln €, co daje 42% udziału w polskim eksporcie,
- Danii 5 mln €, co daje 8% udziału w polskim eksporcie,
- Czech i Litwy po 3 mln €, co daje po 5% udziału w polskim eksporcie,
- Francji i Rumunii po 2 mln €, co daje po 4% udziału w polskim eksporcie.
Natomiast w roku 2022, w okresie od stycznia do czerwca w UE byli to mieszkańcy:
- Niemiec 35 mln €, co daje 39% udziału w polskim eksporcie,
- Hiszpanii 7 mln €, co daje 8% udziału w polskim eksporcie,
- Francji i Czech po ok. 5 mln €, co daje po 6% udziału w polskim eksporcie,
- Litwy 3 mln €, co daje po 4% udziału w polskim eksporcie.
Poza UE najwięcej mięsa z polskich kaczek je się w Wielkiej Brytanii:
- w 2021 r. było to 8 mln €, co dawało 14% udziału w polskim eksporcie,
- w 2022 r. w okresie od stycznia do września było to 12 mln €, co również dało 14% udziału w polskim eksporcie.
Jak duży jest import kaczego mięsa do Polski?
Import mięsa z kaczek do Polski jest niewielki. Mięso z kaczek w 2021 r. trafiało do naszego kraju w różnych ilościach z następujących krajów:
- Węgier 0,4 mln €, co daje 38% udziału w polskim imporcie,
- Niemiec 0,3 mln €, co daje 32% udziału w polskim imporcie,
- Francji 0,2 mln €, co daje 26% udziału w polskim imporcie.
Natomiast w roku 2022, w okresie od stycznia do czerwca mięso z kaczek było importowane głównie z:
- Niemiec 0,2 mln €, co daje 50% udziału w polskim imporcie,
- Węgier 0,1 mln €, co daje 26% udziału w polskim imporcie.
W polskich domach króluje kaczka
W Polsce najczęściej hodowaną rasą kaczki jest Pekin. To, co wyróżnia tę rasę na tle innych, to:
- krótki cykl produkcji brojlerów,
- niezbyt duże wymagania pokarmowe,
- znaczna zdrowotność,
- duża zawartość mięsa.
Ponadto potrawy na bazie kaczego mięsa zostały wprowadzone na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez MRiRW i są to:
- Kaczka nadziewana po kujawsku,
- Kaczka po zamojsku,
- Kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu,
- Kaczka pieczona po wielkopolsku.
Obecność potraw z kaczki na liście produktów tradycyjnych, a także regularny wzrost produkcji kaczek oraz eksport kaczego mięsa poza granice kraju świadczą nie tylko o wysokiej jakości wyprodukowanego mięsa, ale również o latach zdobywanego przez rolników doświadczenia w hodowli drobiu.
oprac. Justyna Czupryniak
źródło: kowr.gov.pl
for. Sierszeńska