Po spadku cen bydła sytuacja na krajowym rynku żywca wołowego się ustabilizowała, choć niektóre ubojnie wprowadziły lekkie korekty w cennikach. Jednak znakomita większość zakładów mięsnych pozostawiła stawki na ubiegłotygodniowych poziomach.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że od połowy maja 2022 r. utrzymuje się systematyczny spadek cen skupu żywca wołowego. W dniach 06-12.06.2022 r. bydło rzeźne skupowano średnio po 11,09 zł/kg, o 1 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu i o 5,1 proc. taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 50 proc. wyższa niż przed rokiem.
Dane w tabeli: MRiRW
Mocno wzrósł import żywca wołowego do Polski
Utrzymaniu wyższych cen sprzyja na razie wzrost eksportu wołowiny. W pierwszym kwartale tego roku sprzedaż zagraniczna żywca, mięsa oraz przetworów zwiększyła się o 41,4 proc. w stosunku do analogicznego okresu w 2021 r. Jednocześnie zmniejszył się import mięsa.
Ale z drugiej strony, jak zauważają analitycy banku ING, niepokojąco mocno wzrósł import żywego bydła do Polski.
Niemcy: ceny byków spadły o 25 proc., teraz zaczynają rosnąć
Pozytywne sygnały płyną natomiast z rynku niemieckiego. W tym tygodniu w Niemczech na dużej giełdzie VEZG ceny po raz pierwszy od kilku tygodni poszły w górę. Jest to efekt mniejszej ilości zwierząt do uboju.
- Na rynku bydła rzeźnego podaż spada, a popyt ją przewyższa. Rezultatem są rosnące ceny - informuje niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R 4,50-4,60 euro/kg. To oznacza, że stawka wzrosła o ok. 15 centów. Ale trzeba pamiętać, że na tamtejszym rynku spadki były dużo większe niż w Polsce. Na początku czerwca ceny byków spadły o jedną czwartą w stosunku do notowań z kwietnia. A w przypadku krów rzeźnych obniżka wyniosła prawie 15 proc.
Ceny bydła: w najbliższym czasie nie ma co liczyć na wzrost cen
W związku ze wzrostem podaży żywca do uboju w Polsce, analitycy rynkowi oceniają, że nie należy spodziewać się wzrostów cen. Bardziej prawdopodobne są kolejne obniżki. Ale te spadki, przynajmniej na razie, nie powinny być duże i pozwolą na dalsze utrzymywanie cen bydła na rekordowych poziomach.
Analitycy tego banku przewidują, że cena skupu bydła w Polsce na koniec 2022 r. wyniesie ok. 11,50 zł/kg. Natomiast na koniec 2023 r. ma to być 9,50 zł/kg.
Hiszpanie ubili milion sztuk bydła w kilka tygodni
Eksperci Credit Agricole zaznaczyli jednak, że głównym czynnikiem ryzyka dla tej prognozy jest tempo odbudowy podaży bydła na świecie. A z tym może być różnie. Fala upałów, jaka przetacza się przez Europę i USA redukuje plony zbóż. Dodatkowo Hiszpania, uzależniona od surowców paszowych z Ukrainy nie radzi sobie z żywieniem zwierząt, co przekłada się na likwidację stad bydła. W bliższej perspektywie pogłowie bydła może więc mocno wzrosnąć.
Jak wynika z danych Hiszpańskiego Związku Rolników i Hodowców, w tym kraju w ciągu ostatnich tygodni ubito ponad milion sztuk bydła, a ceny cieląt spadły o ponad 50 proc. Te dane robią jeszcze większe wrażenie, gdy zestawi się je z pogłowiem bydła - Hiszpania utrzymuje 6,5 mln szt. bydła w 130 tys. gospodarstw i rocznie produkuje 700 tys. ton wołowiny. Hodowcom nie pomoże nawet uruchomiona niedawno pomoc - 60 euro do krowy i 12 euro do cielęcia.
- To wsparcie to udręka, ponieważ kwoty te są mniejsze niż wzrost kosztów żywienia tych zwierząt w ciągu tygodnia. Przy takim poziomie rekompensaty, który ledwie pokrywa 10 proc. kwoty wzrostu kosztów produkcji w sektorze rolniczym, hodowca nie będzie w stanie wpłynąć na wynik finansowy sprzedawanych produktów, co spowoduje znaczne straty ekonomiczne większości gospodarstw – wyjaśnia Hiszpański Związek Rolników i Hodowców i dodaje, że jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie to rolnicy będą zmuszeni do dalszej likwidacji stad.
Warto dodać, że Hiszpania jest jednym z głównych odbiorców wołowiny z Polski. Na tamtejszy rynek trafia 24 tys. ton mięsa. Również Włochy i Francja, doświadczane w tym roku przez wyjątkowo silną suszę importują znaczące ilości z Polski - Włochy 74 tys. ton mięsa, a Francja 24 tys. ton mięsa.
Więcej o przewidywanych cenach bydła i o sytuacji na rynku żywca wołowego przeczytasz w naszym RAPORCIE - Ceny bydła: czy to już koniec podwyżek? Ile za byki zapłacą zakłady na jesieni?
Jakie są aktualne ceny skupu żywca wołowego w Polsce z 15.06.2022r.?
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 20,20 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 20,50 zł/kg (bez zmian),
- krowy (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 13,50 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 12,80 zł/kg (spadek o 20 gr),
- krowy: 9-10 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 22,20 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. R): 22,60 zł/kg (kl. R) (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,00-13,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki 10,00-12,00 zł/kg (bez zmian),
- krowy 5,60 - 8,40 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 21,00 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. R): 21,40 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,60 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 21,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 21,60 zł/kg (bez zmian),
- krowy (320 kg mięsa): 19,80 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna
- byki: 6,00 - 9 zł/kg (wzrost o 50 gr),
- jałówki: 6,00 - 9,00 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 12,10 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 10,70 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,80 - 13,30 zł/kg (spadek o 20 gr),
- jałówki: 7,60-11,80 zł/kg (spadek o 20 gr),
- krowy: 8,50-8,80 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj
oprac. cen. M. Czubak
fot. envato.com