Ceny bydła: powiało lekkim optymizmem
Spadki cen skupu bydła wyhamowały. Jak wynika z danych zebranych przez naszą redakcję w cotygodniowej sondzie przeprowadzonej 15 lipca 2022 roku, większość zakładów mięsnych pozostawiła skupu bydła mięsnego na niezmienionych poziomach. Kilka z nich, np. Laskopol zdecydowały się nawet na podwyżki rzędu 90 gr.
Za byka w klasie R otrzymamy więc ok. 20 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,50 zł/kg, a za krowy - 8,50 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek dochodzą do 20,60 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 4 – 10.07.2022 r. za bydło rzeźne w skupie dostawcy uzyskiwali przeciętnie 10,63 zł/kg, odpowiednio o 2 proc. i 4 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena tego żywca była o 47,5 proc. wyższa niż przed rokiem. Natomiast w pierwszym tygodniu lipca br. kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajów zbywano średnio po 20,96zł/kg wobec 20,99 zł/kg tydzień wcześniej. Cena ćwierćtusz była o 2 proc. niższa niż przed miesiącem, ale o 48 proc. wyższa niż w analogicznym tygodniu 2021 r
Ceny bydła w Niemczech wzrosły po raz kolejny o 7 centów
Kolejny tydzień z rzędu na dużej giełdzie w Niemczech wzrosły ceny bydła - byków i krów.
Warto przypomnieć, że w UE obniżki cen były bardziej widoczne w stosunku do końca maja. Przeciętnie stawki w krajach UE malały o ponad 2%. Największa korekta miała miejsce w Niemczech – o blisko 15%.
Ceny bydła: jakie są prognozy na najbliższe miesiące?
Czy ceny bydła znów zaczną rosnąć? Ciężko to przewidzieć. Z jednej strony mamy okres letni, kiedy to zazwyczaj bydło taniało z uwagi na mniejsze zapotrzebowanie na wołowinę. Więc historycznie patrząc, na jesieni stawki powinny wzrosnąć.
- Drożejące pasze skłaniają producentów w zachodniej Europie do redukcji stad. Także na polskim rynku dochodzi do sezonowego wzrostu podaży. Wynikiem jest większa ilość surowca na rynku, co automatycznie przekłada się na korekty w cennikach - czytamy w najnowszym raporcie ekspertów banku ING.
Z kolei zdaniem analityków Credit Agricole cena skupu bydła w Polsce utrzyma się na dość wysokim poziomie i na koniec 2022 r. wyniesie ok. 11,50 zł/kg oraz 9,50 zł/kg na koniec 2023 r.
Warto też nadmienić, że w pierwszych czterech miesiącach 2022 r. zmniejszył się o 38 proc. eksport żywego bydła z Polski w porównaniu do analogicznego okresu w 2021 roku. Najwięcej zwierząt trafiło do Grecji. Dużo wyższy, bo aż o 76 proc. był import tych zwierząt do kraju. Głównymi dostawcami były Węgry, Słowacja i Holandia.
Jakie były ceny skupu żywca wołowego w Polsce 15 lipca 2022 r.?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 20,20 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 20,40 zł/kg (wzrost o 10 gr),
- krowy (kl. O): 19,50 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 12 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 12 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 7,50-9,50 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. R): 21,60 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 20,40 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 21,00 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11 - 13 zł/kg (wzrost o 90 gr),
- jałówki 10 - 12zł/kg (wzrost o 70 gr),
- krowy 5,60 - 8,40 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. R): 20,40 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 20,60 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 20,60 zł/kg (bez zmian),
- krowy (320 kg mięsa): 19,00 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna
- byki: 6,00 - 9 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 6,00 - 9,00 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: do 11,30 zł/kg (spadek o 1,30 zł),
- jałówki: do 10,30 zł/kg (spadek o 1,20 zł),
- krowy: do 10 zł/kg (bez zmian).
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10 - 12 zł/kg (spadek o 80 gr),
- jałówki: 7,50 - 12,00 zł/kg (spadek o 50 gr do 2,50 zł),
- krowy: 8,50 - 8,80 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj
Fot. arch. / A. Rutkowski