Od stycznia do marca br. z Unii Europejskiej wyjechało prawie 30% mniej wieprzowiny i jej podrobów w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Największy unijny importer, czyli Chiny, zmniejszył zakupy o ponad 63% – z 958 tys. t do około 354 tys. t. Tym samym eksport z UE do Chin po trzech latach silnego wzrostu spadł poniżej poziomu z 2018 roku.
Spadek nie do nadrobienia
Tej różnicy nie udało się nadrobić, mimo zwiększenia eksportu do Japonii, na Filipiny, do Korei Południowej, Australii, USA, Tajwanu, Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Ukrainy. Od stycznia do marca do tych krajów z Unii wyjechało bowiem łącznie 550,5 tys. t wieprzowiny, a strata na chińskim eksporcie wyniosła ponad 600 tys. t! Najwyższy wzrost eksportu unijni handlowcy odnotowali w przypadku Tajwanu, Australii i Korei Południowej. Do Tajwanu od stycznia do marca w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku wywieźliśmy ponad 180% więcej wieprzowiny, do Australii o 124% więcej, a do Korei Południowej o 96% więcej. Spośród tych rynków najważniejszy pod względem ilości jest rynek koreański, gdzie trafiło ponad 100 tys. t tego mięsa, a sama Korea Południowa zajmuje czwarte miejsce n...