Przez wzrost kosztów produkcji topnieje konkurencyjność polskich producentów i przetwórców mięsa
Fuel for Life jest konferencją dedykowaną kadrze zarządzającej i praktykom w zakresie przetwórstwa i rozbioru mięsa, a także przedstawicielom branży paliwowej i energetycznej. Podczas poznańskich Targów Polagra 2022 zaproszeni eksperci oraz producenci z branży spożywczej mieli okazję omówić bieżącą sytuację na krajowym rynku mięsa.
Topniejąca konkurencyjność polskich producentów i przetwórców mięsa była jednym z głównych tematów podczas panelu dyskusyjnego „Export – nowe rynki zbytu”. Zdaniem Jacka Strzeleckiego - eksperta w dziedzinie międzynarodowego prawa żywnościowego, konkurencyjność polskich producentów sektora mięsnego zbliża się do zera, a lada moment może okazać się, że koszta jednostkowe polskiej produkcji wyrobów mięsnych będą nawet wyższe niż te we Francji czy Niemczech.
Co to oznacza dla polskich eksporterów wyrobów mięsnych? Między innymi mniejszy popyt - nawet jeżeli rodzime produkty są wysokiej jakości, ale zrównają się ceną z wyrobami zachodnich producentów, nie ma gwarancji, że ktokolwiek będzie sięgał po nie, w zamian za lokalne wędliny czy kiełbasy.
– Nasze produkty mają wysoką jakość i do tego świetną cenę. Jeśli to się zmieni, to może się okazać, że mamy na rodzimym rynku dużą nadwyżkę produkcyjną, z którą coś będzie trzeba zrobić, a straty wzrosną nawet o kilkaset milionów złotych miesięcznie – podsumowuje ekspert, cytowany przez portal Wiadomości Handlowe.
Brak wykwalifikowanych pracowników uderza w branżę mięsną
Innym istotnym problemem branży spożywczej, który nie ominął sektora mięsnego, jest problem z pozyskaniem wykwalifikowanych pracowników. O potrzebie znalezienia rozwiązań systemowych i promocji edukacji zawodowej w branży mięsnej mówił prezes Zakładów Mięsnych Stanisławów - Paweł Zakrzewski.
– Z bardzo podobnymi problemami będą borykali się producenci w całej Unii Europejskiej, co jest nieco pocieszające. Myślę, że konkurencyjnością nadal w jakimś stopniu będziemy wygrywać. Mamy bardzo nowoczesny przemysł, dobrych dostawców surowców. Problemem są jednak dystrybutorzy, często relacje z nimi nie wyglądają na partnerskie – dodaje Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso cytowany przez WH.
Podwyżki cen gazu sięgają nawet 1000 procent
Wiceminister Rafał Romanowski poruszył temat ogromnego wpływu, jakie mają na cały sektor rolno-spożywczy podwyżki cen nośników energii.
– Obecnie płacimy ogromne pieniądze za gaz, który jest niezbędny także do produkcji żywności. Podwyżki cen przesyłu gazu sięgają nawet 1000 procent! To nie może pozostać bez wpływu – zaznaczył wiceminister Romanowski.
Zdaniem Wiceministra, rozwiązaniem tego problemu powinna zająć się Komisja Europejska. Kryzys energetyczny nie ma charakteru lokalnego, a KE powinna umożliwić Polsce udzielenie wsparcia rolnikom i producentom żywności.
Oprac. Kamila Dłużewicz, źródło: https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykul/polska-branza-miesna-moze-stracic-konkurencyjnosc-ze-wzgledu-na-wzrost-kosztow
Zdjęcie: Unsplash