Zgodnie z Rozporządzeniem (UE) 2019/1009 ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE wyróżnia się obecnie siedem kategorii produktów nawozowych: nawozy, w tym: nawozy nieorganiczne, nawozy organiczno-mineralne, a także nawozy organiczne; polepszacze gleby; środki wapnujące; podłoża uprawowe; inhibitory; biostymulatory roślin; produkty nawozowe mieszane.
Zasada 1: Wapna do regulowania pH
Największym i najtańszym źródłem wapnia są środki wapnujące (wapna nawozowe). Środek wapnujący jest to nieorganiczna substancja zawierająca wapń lub magnez albo obydwa pierwiastki jednocześnie, głównie w formie tlenku, węglanu, wodorotlenku lub krzemianu. Środek wapnujący przeznaczony jest przede wszystkim do utrzymania lub podwyższenia pH gleby. W zależności od rodzaju i składu surowca naturalnego oraz sposobu powstania środki wapnujące zawierają od 20% do 80% CaO. Służą one jednak przede wszystkim utrzymaniu optymalnego odczynu gleby, a nie nawożeniu wapniem.
Optymalna wartość odczynu gleby zależy bowiem od jej rodzaju i doboru roślin w zmianowaniu. Pod względem korzystnej reakcji na wapnowanie, rośliny zbożowe możem...