Obecność chwastów na polu kojarzy się najczęściej z obniżeniem wielkości plonu oraz jego jakości. Często zapomina się, że chwasty negatywnie wpływają na produkcję roślinną także w wielu innych aspektach. Jednym z nich jest bez wątpienia niechlubna funkcja „mostu biologicznego’’ dla innych agrofagów.
- Jaki wpływ na produkcję roślinną mogą mieć chwasty jako "mosty biologiczne"?
- Jakie są dwie przyczyny wzmożonego występowania chorób w wyniku obecności chwastów?
- Z czym związana jest szkodliwość chwastów jako "mostów biologicznych"?
- Dlaczego rdza źdźbłowa zbóż i traw jest sztandarowym przykładem choroby dwudomowej?
- Jakie są objawy zakażenia rośliny kiłą kapusty?
- Co poza zbyt częstym uprawianiem roślin kapustowatych sprzyja występowaniu kiły kapusty?
- Które chwasty są "mostem biologicznym" dla pierwotniaka wywołującego kiłę kapusty?
- Czy chwasty i samosiewy zbóż mogą stanowić "most biologiczny" dla szkodników?
- Na jakiej roślinie żeruje pchełka rzepakowa?
- Ryzyko wystąpienia jakich chorób zwiększa obecność mszyc w uprawach roślin?
Jaki wpływ na produkcję roślinną mogą mieć chwasty jako "mosty biologiczne"?
Konkurencyjność chwastów z roślinami uprawnymi o wodę, składniki pokarmowe, światło czy przestrzeń do wzrostu i rozwoju jest dobrze znana w środowisku rolniczym. Konieczność zwalczania chwastów ze względu na współzawodnictwo nie podlega praktycznie żadnym dyskusjom. Sytuacja wygląda ...